Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Κίνα: “Κομμουνιστικό Κόμμα φύγε!” – Σηκωτούς πήραν διαδηλωτές

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές κοντά στην έδρα διεξαγωγής της ετήσιας συνόδου της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και ζήτησε από φωτογράφους του Γερμανικού Πρακτορείου να σβήσουν τις λήψεις τους από τις συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν έναν εύρωστο μεσήλικα άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να παραμερίσει βίαια έναν άνδρα της παραστρατιωτικής Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας, ο οποίος φρουρούσε τη βορειοανατολική είσοδο της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Την ίδια στιγμή που άλλα στελέχη της Ένοπλης Αστυνομίας, ένστολοι αστυνομικοί και άλλοι με πολιτικά έσπευδαν να απομακρύνουν τον άνδρα αυτόν, άλλος ένας άρχισε να φωνάζει συνθήματα, ενώ μία γυναίκα σήκωσε ένα χαρτί με κάποια επιγραφή μπροστά από φωτογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου.

Οι τρεις διαδηλωτές απομακρύνθηκαν εν ριπή οφθαλμού υποβασταζόμενοι και παραδόθηκαν σε άλλους ένστολους και με πολιτική περιβολή αστυνομικούς, οι οποίοι τους παρέλαβαν.

Έπειτα από μία 15λεπτη ανάκρισή του, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον φωτογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου να σβήσει τις εικόνες, ή θα ακολουθήσει κανονική σύλληψή του.

Δεν έχει γίνει γνωστό για ποιόν λόγο διαμαρτύρονταν οι τρεις συλληφθέντες, ή εάν η πρωτοβουλία τους ήταν κοινή.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο πως η αστυνομία συνέλαβε έναν τέταρτο διαδηλωτή στην Τιενανμέν, ο οποίος σήκωσε μία επιγραφή με το σύνθημα «Κομμουνιστικό Κόμμα φύγε».

Σήμερα άνοιξε τις εργασίες της, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η 10μερη ετήσια Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας, η οποία πραγματοποιείται στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στη δυτική πλευρά της πλατείας Τιενανμέν.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση «δεν έχει επιλύσει ακόμη μέγα αριθμό θεμάτων που κάνουν τον λαό να αγανακτεί».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε