Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

“Κινδυνεύει” ο αγώνας της F1 στο Μπαχρέιν

“Κινδυνεύει” ο αγώνας της F1 στο Μπαχρέιν

Η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας εβδομάδας αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 22 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Γκραν Πρι, που πέρυσι είχε αναβληθεί εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνιζαν το Μπαχρέιν, φέτος θα διεξαχθεί κανονικά.

Σε ανακοίνωσή του το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το σιιτικό αλ Ουέφακ, έκανε λόγο για «μια εβδομάδα αντιπαράθεσης και προκλήσεων» που θα ξεκινήσει με μία διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μπίλαντ αλ Κάντιμ, ένα σιιτικό χωριό ανατολικά της Μανάμα, όχι μακριά από την αμερικανική πρεσβεία.

Στη συνέχεια προβλέπεται να διοργανώνονται καθημερινές διαδηλώσεις σε σιιτικές περιοχές γύρω από τη Μανάμα, ανάμεσά τους και μία την Τρίτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπαχρέιν, σύμφωνα με το αλ Ουέφακ.

Αν και προς το παρόν δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις κοντά στον τόπο όπου θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο τα δοκιμαστικά και την Κυριακή ο αγώνας της Φόρμουλα 1, νεαροί της οργάνωσης «Επανάσταση της 14ης Φεβρουαρίου», του κινήματος που ηγήθηκε των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011, έχουν καλέσει σε «τρεις ημέρες οργής», από την Παρασκευή ως την Κυριακή, με στόχο να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του Γκραν Πρι.

«Η αντιπολίτευση θέλει να επωφεληθεί της διεξαγωγής του Γκραν Πρι για να ακουστούν τα αιτήματά της για μια δημοκρατική εξέλιξη στο Μπαχρέιν», δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ Χαλίλ, στέλεχος του αλ Ουέφακ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου-λάμψης για να διαλύσει μια διαδήλωση υποστήριξης στον ακτιβιστή Αμπντελχαντί αλ Χαουάτζα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στις περσινές κινητοποιήσεις και κάνει απεργία πείνας από τις 9 Φεβρουάριου.

«Δεκάδες νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στη βρετανική πρεσβεία κρατώντας πανό στα οποία έγραφαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Χαουάτζα. Κοπέλες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο αψηφώντας τις διαταγές της αστυνομίας να απομακρυνθούν», δήλωσε ο Χουσέιν Άλι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες σε γειτονικά σπίτια, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι αν διακομιστούν σε νοσοκομεία θα συλληφθούν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Μπαχρέιν, ένα βασίλειο στο οποίο πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, έδρα του Πέμπτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατέστειλε βίαια τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις–οι οποίες είχαν αρχίσει το Φεβρουάριο του 2011–με τη βοήθεια άλλων μοναρχιών του Κόλπου.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, ενώ τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα μήνα, τον Φεβρουάριο. Τον Νοέμβριο μία επιτροπή έρευνας που συνέστησε η μοναρχία έκρινε ότι έγινε χρήση «υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε