Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κίνδυνος για την υγεία των μεταλλωρύχων όταν απεγκλωβιστούν

Οι γιατροί που παρακολουθούν τους 33 μεταλλωρύχους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί 700 μέτρα κάτω από τη Γή στη Χιλή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για…

…μολύνσεις στα μάτια, για μικρόβια, αλλά και πίεση και μετατραυματικό στρες, προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσουν όταν θα καταφέρουν να βγούν στην επιφάνεια.

“Ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στο φως του ήλιου”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Χιλής. “Πρέπει να προστατευθεί η ζωή τους” πρόσθεσε “γιατί κινδυνεύουν να μολυνθει πολύ σοβαρά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας των ματιών τους”.

Οι μεταλλωρύχοι μπορεί ακόμα να παρουσιάσουν “προβλήματα μόλυνσης από μικρόβια” που βρίσκονται στο περιβάλλον, παρά τους συνεχείς εμβολιασμούς τους σχεδόν από την ημέρα που εγκλωβίστηκαν, στις 22 Αυγούστου. Η επαφή τους με τον ελεύθερο αέρα στη γή μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει και αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος όπως επισήμανε ο Χιλιανός υπουργός, υπάρχουν πάντα τα επακόλουθα από ένα μετατραυματικό τραύμα, που μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή και μήνες” και που χρειάζεται προσοχή και προσπάθεια για την προσαρμογή στη “φυσιολογική ζωή” μετά από μια πολύμηνη παραμονή κάτω από το έδαφος.

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια απεγκλωβισμού πηγαίνει πολύ καλά, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι σε θέση να πεί πότε θα ολοκληρωθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε