Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κίνδυνος καταστροφής του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου

Κίνδυνος καταστροφής του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου
Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποφευχθεί η καταστροφή του μεγαλύτερου και πλουσιότερου κοραλλιογενούς οικοσυστήματος του πλανήτη κάνουν …

 

οι αυστραλιανές αρχές, από τη στιγμή που ένα φορτηγό πλοίο υπό κινεζική σημαία το οποίο μεταφέρει πετρέλαιο και κάρβουνο προσάραξε στο Great Barrier Reef της Κουϊνσλάνδης.
 
Ειδικά συνεργεία προσπαθούν να αποκολλήσουν το κινεζικό τάνκερ, το οποίο κινδυνεύει να κοπεί στα δυο. Πάνω στο πλοίο βρίσκονται ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης ναυαγίων, οι οποίοι με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών προσπαθούν να το αποκολλήσουν από τον ύφαλο.
 
Ήδη, έχει σημειωθεί μικρή διαρροή καυσίμων και έχει ξεκινήσει η επιχείρηση καθαρισμού με ψεκασμό. Το πλοίο μεταφέρει 950 τόνους καυσίμων και αν κοπεί στα δύο, η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια.
 
Η πρωθυπουργός της Κουϊνσλάνδης, Αννα Μπλάι, είπε ότι το κινεζικό σκάφος «Shen Neng 1», μήκους 230 μέτρων, βρισκόταν 15 ναυτικά μίλια εκτός πορείας και έπεσε με πλήρη ταχύτητα πάνω στον κοραλλιογενή ύφαλο αργά το Σάββατο.
 
Το Great Barrier Reef, με μήκος 2.000 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Αυστραλίας και θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτο στη μόλυνση.
 
Το 2009 διαρροή πετρελαίου από φορτηγό στη διάρκεια καταιγίδας μόλυνε μεγάλη έκταση των ακτών του Κουίνσλαντ με αποτέλεσμα να αρχίσει μια παρατεταμένη διένεξη στα δικαστήρια ανάμεσα στην πολιτειακή κυβέρνηση και την πλοιοκτήτρια εταιρία, για το κόστος του καθαρισμού και για το ποιος θα πρέπει να το επωμιστεί.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε