Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κίνητρα στον (αμετάπειστο) Μπακίγεφ να εξοριστεί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την αιματηρή εξέγερση και η προσωρινή κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί. Εκείνος, όμως, παραμένει αμετάπειστος και προειδοποιεί…

Οι κυβερνώντες προσφέρουν κίνητρο στον Μπακίγεφ για να εγκαταλείψει τη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, Ρόζα Οτουνμπάγεβα «όλοι του ζητούν να αφήσει μόνο τον λαό του Κιργιστάν και να αναζητήσει ένα άλλο μέρος να μείνει εκτός της χώρα».

Ο Μπακίγεφ, όμως αρνείται να εγκαταλείψει τη χώρα. Τη Δευτέρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά –ύστερα από πέντε ημέρες που έμεινε κρυμμένος- και μίλησε με υποστηρικτές του, προειδοποιώντας με νέα αιματοχυσία εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να τον συλλάβει!

Στη γενέτειρά του, Τεγίτ, όπου βρίσκεται, ο Μπακίγεφ κάλεσε τους περίπου 2.000 οπαδούς του να… ξεσηκωθούν. «Είμαι ο πρόεδρος και κανένας δε μπορεί να με παύσει. Κάνω έκκληση προς όλους εσάς που συγκεντρωθήκατε εδώ, προς όσους ταξιδέψατε από άλλες περιοχές, να μεταφέρετε τα λόγια μου προς τους ντόπιους και σας παρακαλώ να τους πείτε ότι βρίσκομαι στο Κιργιστάν και ότι δεν έχω φύγει». Κι όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για το ενδεχόμενο σύλληψής του, από την κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι θα τερματιστεί με αιματοχυσία. «Ας προσπαθήσουν να με συλλάβουν. Αφήστε τους να με συλλάβουν. Πιστεύω ότι θα υπάρξει τέτοια αιματοχυσία την οποία κανένας δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει».

Στο μεταξύ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι η μεταφορά στρατευμάτων προς και από το Αφγανιστάν επαναλήφθηκε μέσω της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Μανάς ύστερα από διακοπή εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στη πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε