Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Κιργιστάν: Η φτωχή χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο όλων!

Ο έκπτωτος πρόεδρος του Κιργιστάν σε συγκεντρωσή οπαδών του. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο έκπτωτος πρόεδρος του Κιργιστάν σε συγκεντρωσή οπαδών του. ΦΩΤΟ REUTERS
Είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι αμερικάνοι την έχουν υπό την “προστασία” τους. Εκεί είναι μια από τις μεγαλύτερες τους αεροπορικές βάσεις. Μερικές μέρες μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας και η κατάσταση γίνεται ξανά επικίνδυνη.

 

Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ οι οποίοι μετέβησαν με λεωφορεία στην Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας για να ακούσουν τον ανατραπέντα ηγέτη τους, αγνοώντας προκλητικά τους αντιπάλους τους.
 
Μία αυτοκινητοπομπή από τρία μαύρα τζιπ και λεωφορεία που μεταφέρουν υποστηρικτές του Μπακίγεφ κατευθύνθηκε από τη γενέτειρά του, το Τεγίτ, προς το Οσε, μία πόλη με χαμηλά κτίρια, ελικοειδείς δρόμους και πλινθόκτιστα σπίτια, περίπου 100 χιλιόμετρα πιο νότια, στην κεντρική πλατεία της οποίας θα πραγματοποιήσει την ομιλία του ο ανατραπείς πρόεδρος.
 
Ο Μπακίγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο προπύργιο του στο νότιο τμήμα της χώρας μετά από την εναντίον του εξέγερση της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 84 άτομα, αρνείται να εγκαταλείψει την χώρα.
 
Η κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την εξέγερση και διοικεί από το Μπίσκεκ, με επικεφαλής την Ρόζα Οτουνμπάγεβα, έχει δώσει εντολή να παραπεμφθεί ο Μπακίγεφ σε δίκη για το μακελειό, αλλά ο ίδιος αρνείται ότι διέταξε το στρατό να πυροβολήσει κατά των διαδηλωτών.
 
Η αναταραχή στο Κιργιστάν έχει οδηγήσει στην αναστολή των πτήσεων προς ενίσχυση των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από την αμερικανική βάση που λειτουργεί στην χώρα και έχει αναδείξει τις αντιπαλότητες των μεγάλων δυνάμεων για τη μικρή χώρα της Κεντρικής Ασίας.
 
Οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τη νέα ηγεσία της χώρας ενώ η Ρωσία δεσμεύθηκε να δώσει 50 εκ. δολάρια για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία σε ένδειξη υποστήριξης που ενέτεινε την πίεση στον Μπακίγεφ.
 
Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ έχει πει ότι ο Μπακίγεφ πρέπει να παραιτηθεί για να εκτονωθεί η κρίση που μπορεί να εξελιχθεί σε «δεύτερο Αφγανιστάν» ενώ η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το πώς η κρίση θα επηρεάσει την συμφωνία με το Κιργιστάν για την χρήση της αεροπορικής βάσης του Μανάς καθώς μετά από την εξέγερση, ορισμένα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, πρότειναν να συντομευθεί η περίοδος ενοικίασης για να ικανοποιηθεί η Μόσχα.
 
Η Ρωσία διατηρεί αεροπορική βάση στο Κιργιστάν και προσπαθεί να εκδιώξει τα αμερικανικά συμφέροντα από την κεντρική Ασία, μία περιοχή μεταξύ Κίνας, Αφγανιστάν και Κασπίας Θάλασσας, που κάποτε ανήκε στη Σοβιετική Ένωση.
 
Η προσωρινή κυβέρνηση λέει ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες για τη βάση του Μανάς αλλά οι φιλορωσικές συμπάθειες κάποιων κορυφαίων υπουργών έχουν ενισχύσει τις καχυποψίες ότι το Κρεμλίνο ενδεχομένως θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη βάση ως μοχλό στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε