Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κιργιστάν: Καλούν τον Μπακίγιεφ να εγκαταλείψει τη χώρα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Εγγυώμαστε την ασφάλειά του αν παραιτηθεί» ήταν το μήνυμα της επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν στον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

«Έχει πάντα τη δυνατότητα να φύγει από τη χώρα. Εμείς του εγγυώμαστε την προσωπική του ασφάλεια εάν παραιτηθεί», τόνισε η Ρόζα Οτουμπάγεβα μετά τη συνάντησή της με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ. Ο Μπακίγεφ βρίσκεται στο Τζαλάλ-Αμπάντ, το προπύργιό του στο νότιο Κιργιστάν. Ο ίδιος επιμένει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για να αποφευχθεί ο εμφύλιος.
Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προβλέπεται καμία διαπραγμάτευση με τον Μπακίγεφ.

Την ίδια στιγμή, η Οτουμπάγιεβα επιβεβαίωσε τη διατήρηση της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο Κιργιστάν, κλειδί για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, διαψεύδοντας αντίθετες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον διεθνή τύπο. «Δεν έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε κάτι στην αμερικανική βάση, η προτεραιότητα για εμάς είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα για τους πολίτες μας. Εμείς δεν πρόκειται να αγγίξουμε τη βάση και οι υφιστάμενες συμφωνίες παραμένουν σε ισχύ» τόνισε, δίνοντας έτσι και μια απάντηση πως τη Μόσχα που ανεπισήμως έχει ζητήσει κλείσιμο της αμερικανικής βάσης, κάτι που της είχε υποσχεθεί και ο Μπακίγεφ.

Και ενώ στο Κιργιστάν έχει κηρυχθεί πένθος για τους δεκάδες νεκρούς της εξέγερσης της Τετάρτης, ο νέος γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε ότι κινήθηκε η διαδικασία δικαστικής δίωξης του Μαξίμ Μπακίγεφ, γιού του ανατραπέντος προέδρου και των αδελφών του Ζάνιμπεκ και Μαράτ. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα υπάρχουν στοιχεία βάσει μαρτυριών ότι οι κατηγορούμενοι έδωσαν διαταγή να πυροβολούνται πολίτες.

Η κατάσταση στο Κιργιστάν εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκπρόσωπό της στο Κιργιστάν προκειμένου να συμβάλει, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους, στην εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση. Ήδη, με εντολή της αρμόδιας Επιτρόπου Κάθριν Άστον, το Σάββατο μεταβαίνει στο Μπίσκεκ ο ειδικός εκπρόσωπος της στην Κεντρική Ασία Πιερ Μορέλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε