Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Κιργιστάν: Παρακολουθούν οι ΗΠΑ, αρνείται ανάμειξη η Ρωσία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Κιργιστάν προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, την ώρα που η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υποκίνηση της εξέγερσης της αντιπολίτευσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση, που ηγείται της εξέγερσης, να απόσχουν από τη βία και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, ενώ χαρακτήρισε «καιροσκοπικές» τις «δήθεν» πληροφορίες ότι η Μόσχα υποκίνησε τις λαϊκές διαδηλώσεις στο Μπισκέκ.

«Ούτε η Ρωσία, ούτε ο ταπεινός της υπηρέτης, εγώ, ούτε Ρώσοι αξιωματούχοι σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα στο Κιργιστάν», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ –που διατηρούν στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας- παρακολουθούν την κατάσταση στο Κιργιστάν. «Η κατάσταση είναι λίγο συγκεχυμένη, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τα γεγονότα και την πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Ουίτμαν.«Μέχρι τώρα, η κατάσταση δεν έχει πλήξει κανέναν από τους υπαλλήλους μας είτε στην πρεσβεία μας εκεί είτε στη στρατιωτική βάση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Μανάς της Μπισκέκ χρησιμοποιείται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και κυρίως για την μεταφορά στρατιωτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε