Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κλείνει στην Ιταλία η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους

Η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο. ΦΩΤΟ REUTERS

  Η Ιταλίδα υπουργός εργασίας Έλσα Φορνέρο έκανε γνωστό, σήμερα το απόγευμα, ότι « η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στην αγορά της εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου».

    Σύμφωνα με την κ. Φορνέρο, ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, επιθυμεί να υπογραφεί σύντομα συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να δοθεί στήριξη και νέα ώθηση στην αγορά εργασίας και να μπορέσει να μειωθεί, η ανεργία, το πολύ, στο 5%.

    Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα επιλέγουν την μόνιμη πρόσληψη των εργαζομένων, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα ένσημα, σε σύγκριση με όσες θα προσφέρουν σύμβαση αορίστου χρόνου.

    Πρόκειται, επίσης, να θεσπισθούν νέες μορφές στήριξης για όσους θα χάνουν την θέση εργασίας τους. Η μεταρρύθμιση θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2015.

    Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai πρόκειται να εγκριθεί η νέα «κοινωνική ασφάλεια για την εργασία» που θα παρέχει χρηματική βοήθεια, για μια συγκεκριμένη περίοδο, σε όσους θα απολύονται. Θα αφορά, κυρίως, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους συμβασιούχους και εποχικούς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

    Μέχρι αυτή την στιγμή, έχει διαρρεύσει ότι το ποσό που πρόκειται να διατεθεί, σε μια πρώτη φάση, θα είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Αναμένεται να εξακριβωθεί αν η τελική συμφωνία θα υπογραφεί και από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, ή αν η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, η κεντροαριστερή Cgil, ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις και πρόσθετες διαπραγματεύσεις.

    Στην φάση αυτή, δεν πρόκειται, πάντως, να θιγεί το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής του «άρθρου 18» που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από 15 εργαζόμενους, δεν έχουν δικαίωμα να απολύουν, όταν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία.

    Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού Rai Tre, υπογραμμίζει, πάντως, ότι «η κυβέρνηση στοχεύει σε αλλαγή που πρόκειται να διατηρήσει την υποχρεωτική επαναπρόσληψη, μόνον για τις περιπτώσεις στις οποίες η απόλυση θα συνδέεται με αποδεδειγμένες διακρίσεις». Η στάση του συνδικάτου Cgil, όμως, είναι, εξ αρχής, υπέρ της διατήρησης του νόμου με την σημερινή του μορφή.

    

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε