Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κορέα – “Ένταση” και στα χρηματιστήρια

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Η ένταση που επικρατεί στην Κορέα “χτυπάει” και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στην Σεούλ έφτασε το πρωί και η Χίλαρι Κλίντον.
Στη Σεούλ έφτασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να ξεκινήσει συζητήσεις με τους νοτιοκορεάτες ηγέτες, την ώρα που οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η Κλίντον θα περάσει αρκετές ώρες στη Σεούλ, συζητώντας με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας τις πιθανές λύσεις στην κρίση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν διεθνής έρευνα κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση νοτιοκορεάτικης κορβέτας.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, να πεισθεί η Πιονγιάνγκ να αλλάξει στάση. 

Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της βύθισης από τη Βόρεια Κορέα του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου απαιτεί μια δυναμική, αλλά μετρημένη απάντηση, επισημαίνοντας όμως τη μακροπρόθεσμη πρόκληση που αποτελεί η αλλαγή πορείας της Βόρειας Κορέας.

«Αυτό ήταν μια απαράδεκτη πρόκληση από την Βόρεια Κορέα και η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη και το καθήκον να απαντήσει», τόνισε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Λίγο πριν την άφιξη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στη Σεούλ από το Πεκίνο κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, όταν η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της, εάν η Σεούλ αρχίσει να εκπέμπει προπαγανδιστικά μηνύματα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και της λειτουργίας ενός κοινού  βιομηχανικού πάρκου.

Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνεται σε ανακοινωθέν του βορειοκορεάτικου στρατού που απευθύνεται στη Νότια Κορέα και μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να αρχίσει την μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων που θα απευθύνονται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας, πρακτική που είχε διακοπεί πριν έξι χρόνια.

Η κίνηση εντάσσεται στα αντίποινα εναντίον της Πιονγκγάνγκ, την οποία η Σεούλ κατηγορεί ότι τορπίλισε μια κορβέτα του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο

 

Την ίδια ώρα τα ασιατικά χρηματιστήρια προσπαθούν να σταθεροποιηθούν μετά την μεγάλη πτώση που σημείωσαν χθες. 

Σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο κατάφερε έστω και οριακά να κλείσει με άνοδο 0,66% στις 9.522,66 μονάδες ενώ στον Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HANG SENG έκλεισε στις 19.196,45 μονάδες στο +1,11% 

Και στη Νότιο Κορέα ο δείκτης Kospi έκλεισε με οριακή άνοδο 0,68% ενώ χθες έκλεισε με  την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε