Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κοινή γνώμη «διψάει» πάντα για… αίμα! – Πως ο Στρος Καν εκτόξευσε τις τηλεθεάσεις

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπορεί πολλοί να κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για τις εικόνες του Ντομινίκ Στρος Καν με τις χειροπέδες στα χέρια, μπορεί να μίλησαν για διαπόμπευση, αλλά ΟΛΟΙ τις είδαν!

Η κοινή γνώμη «διψάει» πάντα για αίμα. Ειδικά όταν πρόκειται για κάποιον «μεγάλο». Η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel έκανε το γύρο του κόσμου. Και απέδειξε γιατί η κοινή γνώμη ενδιαφέρεται να παρακολουθεί καρέ καρέ την «πτώση» όποιου θεωρείται δημόσιο πρόσωπο.

Οι εικόνες του ταλαιπωρημένου, σε απόγνωση και με τις χειροπέδες στα χέρια Στρος Καν ήταν αρκετές για αυξήσουν θεαματικά τα ποσοστά της τηλεθέασης στη Γαλλία, ενώ παράλληλα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Ανώτατο Τηλεοπτικό Συμβούλιο (CSA).

Γάλλοι πολιτικοί, όλων των παρατάξεων, δήλωσαν στο μεταξύ ότι «είναι περήφανοι που στη Γαλλία οι κατηγορούμενοι προστατεύονται, σε αυτό το αρχικό στάδιο της προανάκρισης, με νόμο που απαγορεύει την όποια φωτογράφηση».

Το παράδοξο όμως ήταν, ότι τα λεγόμενα και η αυστηρή κριτική των προσκεκλημένων περί τεκμηρίου αθωότητας στις εκπομπές συζήτησης, συνοδεύονταν πάντα και σε συνεχή ροή, από τις εικόνες που καταδίκαζαν!

Προς μεγάλη δε ικανοποίηση των καναλιών, τα αποτελέσματα των μετρήσεων επιβεβαίωσαν το τεράστιο άλμα των ποσοστών τηλεθέασης:

Το βραδινό δελτίο του πρώτου καναλιού TF1 από το σύνηθες 1,4 εκατομμύριο των τηλεθεατών έφθασε τη Δευτέρα τα 7,3 εκατ., ενώ το δελτίο του καναλιού France 2 από σχεδόν ένα εκατ. έφθασε τα 5,9 εκατ.

Το συνεχούς ενημέρωσης πρώτο κανάλι BFM TV, από την Κυριακή το βράδυ τριπλασίασε τους τηλεθεατές του σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του Αλέν Βέιγ, το ίδιο και για τα δύο άλλα κανάλια συνεχούς ενημέρωσης i-Tele και LCI.

Η νομοθεσία που αφορά στο «τεκμήριο αθωότητας», υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2000 επί πρωθυπουργίας Λιονέλ Ζοσπέν όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η Ελιζαμπέθ Γκιγκού. Βάσει του νόμου αυτού απαγορεύεται η φωτογράφηση ή η τηλεοπτική λήψη κατά τη διάρκεια της προανάκρισης αλλά και της δίκης.

Επίσης βάσει ενός πολύ παλιότερου νόμου στη Γαλλία, από τον Ιούλιο του 1881 που αφορά στην ελευθερία του τύπου, «απαγορεύεται η δημοσίευση της όποιας φωτογραφίας στην οποία θα μπορούσε να αναγνωρισθεί άτομο φέροντας χειροπέδες ή ο,τιδήποτε άλλο που υποδηλώνει την έλλειψη ελευθερίας του, εφ’ όσον δεν έχει βγει η απόφαση καταδίκης του από το δικαστήριο».

Με αυτά τα δεδομένα, ο δικηγόρος του Ντομινίκ Στρος Καν στο Παρίσι, Ντομινίκ ντε Λες δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται» να καταθέσει μήνυση για όσα κανάλια το παρατραβήξουν.

Από την πλευρά του το Ανώτατο Τηλεοπτικό Συμβούλιο CSA υποχρεώθηκε να «ανακαλέσει σε τάξη» τις τηλεοράσεις για την από εδώ και στο εξής συμπεριφορά τους.

Πολλοί Γάλλοι τρέμουν ήδη στην ιδέα μιας εικόνας του Ντομινίκ Στρος Καν την ερχόμενη Παρασκευή, με τη φόρμα φυλακισμένου.

Το CSA παροτρύνει τους διευθυντές των τηλεοράσεων «να επιδείξουν υψίστη αυτοσυγκράτηση στη μετάδοση των εικόνων που αφορούν την προανακριτική διαδικασία». Αναγνωρίζει παράλληλα την αδυναμία του για την επιβολή κυρώσεων: «Ο ρόλος μας περιορίζεται στο να υπενθυμίσουμε τη νομοθεσία, δεν έχουμε καμιά εξουσιοδότηση ή ευθύνη για την εφαρμογή της», εξηγεί ο Ρασίντ Αράμπ, σύμβουλος του CSA.

Στην «αυτοσυγκράτηση λόγω του τεκμηρίου αθωότητας», σύσσωμα τα τηλεοπτικά δίκτυα αντιτάσσουν «το δικαίωμα για ενημέρωση».

«Αυτές οι εικόνες είναι από μόνες τους ενημέρωση», δηλώνει η Κατριν Νάϊλ, υπεύθυνη ενημέρωσης στα κανάλια TF1 και LCI, o δε ομόλογός της στην BFM TV Γκιγιόμ Ντιμπουά υπογραμμίζει ότι, «την ώρα της παγκοσμιοποίησης των οπτικοακουστικών μέσων, η τοποθέτηση συνόρων στα μέσα ενημέρωσης δεν έχει κανένα νόημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν ήθελα σεξ με τον Στρος Καν» – Φοβάται αλλά θα καταθέσει η καμαριέρα

New York Post: Φορέας AIDS η καμαριέρα; – Νοίκιαζε διαμέρισμα αποκλειστικά για πάσχοντες από την ασθένεια!

Σκιά του εαυτού του – Φοβούνται αυτοκτονία του Στρος Καν – Η καμαριέρα δεν ήξερε ποιος ήταν! 

“Αν δεν θες να περπατάς με χειροπέδες να μην παραβιάζεις το νόμο”!

Λείπουν οι αμυχές, περιμένουν το DNA να ρίξει φως στην υπόθεση Στρος Καν – Το ΔΝΤ «αδειάζει» τον επικεφαλής του

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α ζητάει επίσημα το ”κεφάλι” του Στρος Καν – Τυχαίο;

Η Ελλάδα στριμώχνεται στο κελί του Στρος Καν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε