Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κοινή πολιτική για τους Ρομά βλέπουν Γαλλία και Ρουμανία

Μία κοινή πολιτική για την διευθέτηση του ζητήματος των Ρομά αναζητούν η Γαλλία και η Ρουμανία, την ώρα που η δημοτικότητα του πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί κατρακυλά.

“Θα πάμε μαζί στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες μετά από την συνάντηση στο Βουκουρέστι που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των υπουργών της Γαλλίας και της Ρουμανίας στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου” δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρ Λελούς.

“Αυτό προϋποθέτει ότι η ρουμανική κυβέρνηση θα μας δώσει ένα σαφές πρόγραμμα δράσης, με συγκεκριμένα νούμερα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων, των σχολείων, της στέγασης και για τις περιπτώσεις” πρόσθεσε ο Λελούς, μετά από τη συνάντηση του με δύο Ρουμάνους αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων ήταν ο υφυπουργός για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, Βαλεντίν Μοκάνου.

Ο Γάλλος υφυπουργός εξέφρασε ακόμη τη λύπη του για το γεγονός ότι από τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που αποδεσμεύονται από την ΕΕ προς τη Ρουμανία κάθε χρόνο, μόνο τα 85 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για την επανένταξη των Ρομά. “Πρέπει να αυξηθεί αυτή η απορρόφηση” σημείωσε.

Ο Γάλλος υφυπουργός τόνισε ότι, οι αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη ‘μεταφορά’ των κοινωνικών προβλημάτων και της φτώχειας, από τη μια χώρα στην άλλη. “Δεν βρισκόμαστε σε μια ΕΕ της μαζικής μετακίνησης των πληθυσμών” υπογράμμισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε