Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Κόλαση στη Μιανμάρ – SOS για τους πρόσφυγες

Κόλαση στη Μιανμάρ – SOS για τους πρόσφυγες

Αμεση ανάγκη για τροφή, νερό και στέγη έχουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και βουδιστές του κρατιδίου Ραχίν οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις χειρότερες θρησκευτικές συγκρούσεις στη χώρα των τελευταίων ετών.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, σπίτια κάηκαν σε δύο χωριά στα σύνορα με το Μπανγκλαντές αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για νέες ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κρατίδιο Ραχίν στις 8 Ιουνίου.

“Έχει μειωθεί σημαντικά η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων. Ο αριθμός των προσφύγων στη Σίτουε, στη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου, ανέρχεται σε 20.000. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τα χωριά τους μετά τα βίαια επεισόδια. Χρειάζονται τροφή και λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων υπάρχει ανησυχία για την υγεία τους και για το πού θα βρουν καταφύγιο’, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή 21 ανθρώπων τη Δευτέρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ακτιβιστές εξέφρασαν φόβους ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος.

Τουλάχιστον 1.600 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Ο στρατός μετέφερε εκατοντάδες Ροχίνγκιας σε μουσουλμανικά χωριά στα περίχωρα της Σίτουε για να είναι ασφαλείς. Τα Ηνωμένα Έθνη και ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι απομακρύνουν το προσωπικό από την περιοχή λόγω των βιαιοτήτων. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Βιτζάι Ναμπιάρ μετέβη την Τετάρτη στην περιοχή αυτή.

Παραμένει ασαφές τι προκάλεσε τις ταραχές. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ήταν δύσκολες επί γενιές, και η ένταση ξέσπασε τον περασμένο μήνα μετά το βιασμό και τη δολοφονία από συμμορία μιας γυναίκας βουδίστριας, που αποδόθηκαν στους μουσουλμάνους.

Αυτό οδήγησε σε αντίποινα στις 3 Ιουνίου κατά την οποία 10 μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένα πλήθος βουδιστών ακινητοποίησε το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι μουσουλμάνοι και τους λιντσάρισε. Οι επιβάτες δεν είχαν καμιά σχέση με τη δολοφονημένη γυναίκα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τρεις μουσουλμάνοι δικάζονται για το θάνατο της γυναίκας.

Διαβάστε

Τραγωδία στη Μιανμάρ – 17 νεκροί σε πυρκαγιά

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε