Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κόλαση στην Ταϊλάνδη – Αυξάνονται οι νεκροί

Κόλαση στην Ταϊλάνδη – Αυξάνονται οι νεκροί

Στους 24 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Ταϊλάνδη και πάνω από 180 είναι οι τραυματίες. Άνδρας των α’ βοηθειών πυροβολήθηκε, ενώ μετέφερε τραυματία.

Ο εργαζόμενος σε ιατρική ομάδα παροχής πρώτων βοηθειών πυροβολήθηκε και εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκρός, στη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των διαδηλωτών και των στρατιωτικών δυνάμεων που επιδιώκουν να απομονώσουν μια συνοικία την οποία έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές. Ο εθελοντής προσπαθούσε να φτάσει έναν πληγωμένο διαδηλωτή, όταν πυροβολήθηκε, είπε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος εργάζεται επίσης σε ομάδα πρώτων βοηθειών.Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει καταστεί σαφές ποιος πυροβόλησε τον εθελοντή αυτόν.

Την Παρασκευή, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, ο απολογισμός των νεκρών ήταν 16, σύμφωνα με διασώστες, γεγονός που μεγεθύνει το σύνολο των θυμάτων στις κινητοποιήσεις, η τελευταία φάση των οποίων έχει αρχίσει στα μέσα Μαρτίου, σε τουλάχιστον 46 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες.Σήμερα έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις ξένοι: ένας Πολωνός, ένας Βιρμανός κι ένας Καναδός εικονολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου France 24· δεν είναι γνωστά στοιχεία για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Τραυματίστηκαν ακόμα ένας φωτογράφος της ταϊλανδέζικης εφημερίδας Matichon κι ένας εικονολήπτης του ταϊλανδέζικου καλωδιακού δικτύου Voice-TV.

Σύννεφα καπνού υψώνονταν το πρωί του Σαββάτου στον ουρανό της πρωτεύουσας στην πολιορκούμενη από το στρατό περιοχή όπου έχουν στρατοπεδεύσει οι διαδηλωτές, γνωστοί ως “κόκκινα πουκάμισα”. Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης – η οποία αξιώνει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα- – πέταξαν πέτρες, χρησιμοποίησαν σφεντόνες καθώς και πυροτεχνήματα εναντίον των ανδρών του στρατού.

Στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι οι στρατιώτες “δεν είχαν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν στις επιθέσεις” που δέχτηκαν. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν “εξουσιοδοτηθεί” να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για αυτοάμυνα. Σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της Ταϊλάνδης τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών οι ΗΠΑ απομακρύνουν ένα μέρος του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στην Μπανγκόκ και εκδίδουν οδηγία για την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Τα νέα επεισόδια σημειώθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης Βετζατζίβα να αναιρέσει την υπόσχεσή της ότι θα διεξάγονταν πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο, λόγω της άρνησης των διαδηλωτών να αποχωρήσουν από τις συνοικίες της Μπανγκόκ όπου έχουν στήσει καταυλισμούς. 

“Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και να επιτρέψουμε σε όσους παραβιάζουν το νόμο και εξοπλίζουν μαχητές να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπχιζίτ Βετζαζίβα. Ο ίδιος τόνισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει την επιχείρησή του που άρχισε την Πέμπτη, και έχει ως στόχο να καταπνίξει και να απομονώσει τις χιλιάδες των διαδηλωτών. Τονίζοντας τη θλίψη του, για το θάνατο των 22 ανθρώπων, εκτίμησε ότι ο “καλύτερος τρόπος” για να μην επιδεινωθεί αυτός ο απολογισμός είναι να “τεθεί τέρμα στην διαδήλωση”.

 Ηγετικό στέλεχος των “κόκκινων πουκάμισων” δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου βρίσκονται. “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως ότου η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της”, δήλωσε ο Κουαντσάι Πραϊπάνα, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι εξαντλούνται –λόγω της ασφυκτικής πολιορκίας του στρατού– τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα. “Αλλά έχουμε αρκετά για να συνεχίσουμε επί μέρες και είμαστε πεπεισμένοι πως μπορούμε να βασιζόμαστε στους αδελφούς και στις αδελφές μας να μας φέρουν κι άλλες προμήθειες, λίγες κάθε φορά”, πρόσθεσε.

  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε