Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κολομβία: “Φως” για συνομιλίες κυβέρνησης – ανταρτών

Ο αντιπρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Σάντος είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με τους αντάρτες του FARC, αν εκείνοι είναι διατεθειμένοι να αποκηρύξουν τη βία, μία ημέρα έπειτα από ανάλογη πρόταση των ανταρτών.

“Η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος διατηρεί ανοιχτή την πόρτα της ειρήνης, όμως απαιτούμε οι αντάρτες να ελευθερώσουν όλους τους ομήρους που κρατούν, να μην καταφεύγουν πλέον στην τρομοκρατία και στις νάρκες κατά προσωπικού και να ελευθερώσουν τα παιδιά που κρατούν δια της βίας”, δήλωσε ο Γκαρσόν στον Τύπο.

Ο Γκαρσόν, πρώην υπουργός Εργασίας, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση στους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), των δύο μεγαλύτερων κινημάτων ανταρτών στη χώρα, “να σταματήσουν κάθε βία”, για να διεξαχθεί διάλογος με την επόμενη κυβέρνηση.

Χθες Παρασκευή οι αντάρτες του FARC πρότειναν στον εκλεγμένο πρόεδρο Σάντος να ξεκινήσουν διάλογο προκειμένου να δοθεί μία πολιτική λύση στην ένοπλη σύγκρουση.

Εξάλλου, η Κολομβία απέρριψε τις κατηγορίες του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ότι η Μπογκοτά σχεδιάζει να επιτεθεί στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι ο Τσάβες παραπλανά τους πολίτες του με αυτές τις δηλώσεις.”Η Κολομβία δεν έχει σκεφτεί ποτέ να επιτεθεί στο γειτονικό της κράτος (Βενεζουέλα) όπως δηλώνει ο πρόεδρος αυτής της χώρας, εξαπατώντας ξεκάθαρα τη χώρα του”, δήλωσε το γραφείο του προέδρου της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση μετά τις κατηγορίες της Μπογκοτά ότι η κυβέρνηση του Τσάβες προσφέρει καταφύγιο σε αντάρτες του FARC στη χώρα του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε