Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κολομβία: Νεκρός ο «δολοφόνος των δολοφόνων»

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Όσκαρ Ναράνιο, κρατά ένα μαχαίρι που άνηκε στον Καστίγιο - ΦΩΤΟ REUTERS

Πρόκειται για τον Πέντρο Γκερέρο Καστίγιο, γνωστό και ως “Κουτσίγιο” (μαχαίρι), έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Κολομβία.

Ο Κολομβιανός έμπορος ναρκωτικών, επικεφαλής μίας οργάνωσης πρώην παραστρατιωτικών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσε η αστυνομία, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

“Ο δολοφόνος των δολοφόνων σκοτώθηκε”, δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος σε συνέντευξη Τύπου από τη Μπογκοτά στη διάρκεια της οποίας η αστυνομία επέδειξε το επίχρυσο πιστόλι με διαμάντια του Καστίγιο, το οποίο του είχε δώσει ένα μεξικανικό καρτέλ.

Σύμφωνα με τον Σάντος, ο Καστίγιο ευθύνεται για περίπου 3.000 θανάτους, ενώ είχαν εκδοθεί εναντίον του 15 εντάλματα σύλληψης. Καταζητούνταν για εμπόριο ναρκωτικών και στις ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφεραν αμοιβή 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Ο Καστίγιο, 40 ετών, ένας από τους δύο πλέον καταζητούμενους εμπόρους ναρκωτικών στην Κολομβία, σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκών που σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στις επαρχίες Μέτα και Γκουαβιάρε.

Στις συμπλοκές σκοτώθηκαν και δύο αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης του Καστίγιο, ανάμεσά τους και ο νούμερο δύο Χάρολντ Ουμπέρτο Ρόχας Πινιέρος, γνωστός και ως “Λόκο Χάρολντ” (τρελός Χάρολντ).

Ο Καστίγιο διηύθυνε ένα από τα μπλοκ της πολιτοφυλακής της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης “Ενωμένη Αυτοάμυνα της Κολομβίας” (AUC).

Η πολιτοφυλακή, που επισήμως δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει τους ακροαριστερούς αντάρτες, αλλά κατηγορείται ότι σκότωσε δεκάδες χιλιάδες αμάχους, διαλύθηκε το 2006, όμως πολλές εκατοντάδες από τα μέλη της παρέμειναν στην παρανομία και στράφηκαν στο εμπόριο κοκαΐνης.

Η καταπολέμηση αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε