Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κολομβία: Τριήμερο πένθος στη χώρα – 75 οι νεκροί στη συντριβή του αεροσκάφους

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τριήμερο πένθος κυρήχθηκε στην Κολομβία, μετά τη συντριβή αεροσκάφους που μετέφερε 81 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε, που επρόκειτο να δώσει τον σημαντικότερο αγώνα της ιστορίας της, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 75 από τους επιβαίνοντες, ενώ έξι διασώθηκαν.

Δεκάδες πτώματα κείτονταν, σκεπασμένα με σεντόνια, γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους BA 146 της βολιβιανής εταιρείας Lamia που συνετρίβη κοντά στη Λα Ουνιόν, μια κωμόπολη έξω από το Μεντεγίν.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Το αεροπλάνο, που μετέφερε 72 επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα, είχε αναχωρήσει από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας. Έκανε μια στάση στη Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, στη Βολιβία και κατόπιν συνέχισε την πορεία του προς το Μεντεγίν της Κολομβίας. Συνετρίβη γύρω στις 22.15 (τοπική ώρα) της Δευτέρας στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, ενώ απείχε περίπου 40 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν.

Μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κυβερνήτης του BA 146 έκανε λόγο για κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα πριν εξαφάνιστεί από τα ραντάρ.
Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο και το πίσω μέρος διαλύθηκε. Δεκάδες διασώστες έσπευσαν μέσα στη νύχτα και υπό βροχή και κατάφεραν να βρουν ζωντανούς έξι από τους επιβαίνοντες.

Οι επιζώντες είναι οι ποδοσφαιριστές Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, Άλαν Λουσιάνο Ρούσελ και Τζάκσον Ράνιαρ Φόλμαν, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Έρβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Χένσελ. Όλοι τους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής. Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (UNGRD) της Κολομβίας ανέφερε ότι νεώτερος απολογισμός για τα θύματα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κολομβίας, τον Αλφρέδο Μποκανέγκρα, μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν 22 ποδοσφαιριστές, 28 συνοδοί και μέλη του τεχνικού επιτελείου της ομάδας και 22 δημοσιογράφοι.

 

“Μια τραγωδία μας βύθισε στο πένθος. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το δυστύχημα του αεροσκάφους που μετέφερε τη Σαπεκοένσε” έγραψε στο Twitter ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο πρόεδρος της Κολομβίας. Αμέσως μετά, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διευκρίνισε ότι τηλεφώνησε στον Τέμερ για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει τη συνεργασία της Κολομβίας “σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές”.
Ο Σάντος σημείωσε ότι η έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας “προχωρά”.

Το δυστύχημα σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντοβα ντε Ριονέγκρο. Σύμφωνα με τις αρχές, οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές, κυρίως λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Επειδή η περιοχή είναι δύσβατη (οι πρώτοι διασώστες χρειάστηκαν μισή ώρα για να φτάσουν στο σημείο), οι έρευνες διακόπηκαν για λίγο μέσα στη νύχτα και συνεχίστηκαν μόλις ξημέρωσε.

Οι ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε επρόκειτο αύριο να αγωνιστούν στο Μεντεγίν ενάντια στην Ατλέτικο Νασιονάλ, για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα. Μετά την απίστευτη τραγωδία, η Ατλέτικο Νασιονάλ πρόσφερε το τρόπαιο της διοργάνωσης, τιμής ένεκεν, στην ομάδα της Σαπεκοένσε. Φίλαθλοι της Ατλέτικο ζήτησαν επίσης να συγκεντρωθεί ο κόσμος στο στάδιο του Μεντεγίν αύριο, την ώρα που θα διεξαγόταν ο αγώνας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα αδικοχαμένα μέλη της Σαπεκοένσε.

Ο γνωστότερος παίκτης της Σαπεκοένσε ήταν ο Κλέμπερ Σαντάνα, ο οποίος είχε παίξει στην Ισπανία, στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μαγιόρκα. Ο προπονητής Κάιο Τζούνιορ ήταν επίσης έμπειρος, αφού είχε προπονήσει στο παρελθόν κάποιες από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βραζιλίας, όπως την Μποταφόγκο, τη Φλαμένγκο και την Παλμέιρας. Η ομάδα έκανε την έκπληξη φτάνοντας στον τελικό του κυπέλλου της Νότιας Αμερικής, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφού στον ημιτελικό απέκλεισε την ισχυρή Σαν Λορένσο της Αργεντινής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε