Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κόλπος Μεξικού: φόβοι για τη δημιουργία «νεκρής ζώνης»

Κόλπος Μεξικού: φόβοι για τη δημιουργία «νεκρής ζώνης»

Δελφίνια και καρχαρίες συγκεντρώνονται έξω από τις παραλίες της Φλόριντα, προσπαθώντας να αποφύγουν την πετρελαιοκηλίδα…

Νέες ανησυχίες δημιουργούνται για σχηματισμό μιας τεράστιας «νεκρής ζώνης» χωρίς οξυγόνο, από το πετρέλαιο που αναβλύζει από τον πυθμένα στον Κόλπο του Μεξικού, το οποίο είναι γεμάτο μεθάνιο. 

Aσπόνδυλα και ψάρια μαζεύονται έξω από τις ακτές της Αλαμπάμα και πουλιά καλυμμένα με πετρέλαιο τρεκλίζουν στους βαλτότοπους της Λουιζιάνα…

Πολλά ζώα,  αν και κατάφεραν αν αποδράσουν από τον τόπο της καταστροφής, το μέλλον τους,  είναι αβέβαιο.

Στα ρηχά νερά που συγκεντρώνονται,  δεν μπορούν να βρουν αρκετή τροφή και οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους,  ότι θα αρχίσουν να πεθαίνουν μαζικά.

Την ίδια επίδραση θα μπορούσε να έχει το μεθάνιο,  που αναβλύζει μαζί με πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Texas A& Μ διαπιστώνει ότι το πετρέλαιο περιέχει 40% μεθάνιο, συγκριτικά με 5% στα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκλυση μεθανίου της σύγχρονης ιστορίας» δήλωσε ο Τζον Κέσλερ, επικεφαλής της μελέτης.

Το μεθάνιο και το πετρέλαιο διασπώνται από μικρόβια που ζουν στον ωκεανό και χρησιμοποιούν οξυγόνο για να χωνέψουν τους υδρογονάνθρακες.

Καθώς τα μικρόβια αυτά αυξάνονται λόγω της εισροής πετρελαίου, το διαλυμένο οξυγόνο της θάλασσας θα μπορούσε να εξαντληθεί. Αυτό θα οδηγούσε σε δύο προβλήματα: Η φυσική αποσύνθεση του πετρελαίου θα σταματούσε και τα νερά θα απονεκρώνονταν από τις περισσότερες μορφές ζωής.

Ο απολογισμός των νεκρών ζώων στον Κόλπο του Μεξικού μέχρι στιγμής είναι μικρός: 738 πτηνά, 353 χελώνες και 41 θηλαστικά, σε σχέση με τα 250.000 πουλιά και τις 2.800 βίδρες που σκοτώθηκαν από την πολύ μικρότερη πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε