Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

“Κόλπος των χοίρων” οι 72 ώρες μιας απόβασης που οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να θυμούνται-ο ρόλος της CIA

“Κόλπος των χοίρων” οι 72 ώρες μιας απόβασης που οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να θυμούνται-ο ρόλος της CIA
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.04.2011 | 13:32
Πρώτη δημοσίευση: 19.04.2011 | 13:32

Διαβάστε στο OnAlert για την αποτυχημένη επέμβαση των Η.Π.Α στην Κούβα πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.Σπάνιες φωτογραφίες.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που με κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε ότι ο Δαυίδ, νίκησε τον Γολιάθ... Εντάξει, μπορεί να μην τον νίκησε κατά κράτος και να τον ισοπέδωσε, αλλά ο μικρός Δαυίδ (στην περίπτωση μας η πτωχή μικρή Κούβα) απέτρεψε για τουλάχιστον μισό αιώνα να επιχειρεί στην περιοχή του ο Γολιάθ (στην περίπτωση μας οι ΗΠΑ) και τον έβαλε στη διαδικασία να σκέφτεται δύο και τρεις φορές την κάθε του κίνηση πριν την κάνει.
 
Κούβα 1961, η επαναστατική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο κλείνει δυο χρόνια από την ημέρα που τα στρατεύματα της μπήκαν νικηφόρα στην πρωτεύουσα Αβάνα. Το καθεστώς Μπατίστα ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο Κάστρο με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά σε σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις που θορυβούν τις ΗΠΑ. Η ανακατανομή της γης, η κρατικοποίηση οργανισμών κοινής ωφελείας και ο αδίστακτος πόλεμος κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος της βιομηχανίας τζόγου (η Κούβα ήταν κάτι σαν το Λας Βέγκας της εποχής) και της εκδίωξης των Αμερικανών επιχειρηματιών που έλεγχαν τα καζίνο, είναι μερικά από τα μέτρα που έκαναν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν την αρχικά θετική τους στάση απέναντι στον Κάστρο.
 

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν και τον επόμενο χρόνο (1959 – 1960) και πλέον όλα έδειχναν ότι ο Κάστρο είχε αποφασίσει να ακολουθήσει το Σοβιετικό και όχι το Αμερικανικό άρμα. Βρισκόμαστε πλέον στην κρισιμότερη καμπή του Ψυχρού πολέμου... Οι Φιντέλ Κάστρο και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα προχωρούν ακόμη περισσότερο. Κρατικοποιούν όλες τις εταιρίες που ανήκουν σε Αμερικανούς και μέσα σε μια νύχτα οι ΗΠΑ βλέπουν σχεδόν 1 δις δολάρια (όσο δηλαδή εκτιμάτο η αξία των επιχειρήσεων) να χάνονται και να περνάνε στα χέρια του κουβανικού κράτους. Την ίδια στιγμή όλοι οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αλλά και Κουβανοί συντηρητικοί υποστηρικτές των ΗΠΑ και του προηγούμενου καθεστώτος Μπατίστα, διώχνονται και στέλνονται με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στις ΗΠΑ και στη Φλόριντα.
 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να αντιμετωπίσουν μια απειλή που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα. Μια χώρα ανεξάρτητη, προσκείμενη φιλικά προς τον μεγάλο εχθρό τους, την Σοβιετική Ένωση, “φυτεμένη” λίγα μίλια μόνο, από τις νοτιοανατολικές τους ακτές του Μαϊάμι, στην είσοδο του κόλπου του Μεξικό. Μια τρομερή ενόχληση στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ. Το άλλο μεγάλο θέμα που είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν ήταν το κουβανέζικο λόμπι. Από την ημέρα που ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία και άρχισε να διώχνει κόσμο, το Μαϊάμι και η Φλόριντα γέμισε με Κουβανούς αντικαθεστωτικούς. Κάποιοι ήταν απλοί άνθρωποι οικογενειάρχες που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους επειδή απλά διαφωνούσαν με το νέο καθεστώς, αλλά οι περισσότεροι ήταν Κουβανοί μαφιόζοι, άνθρωποι της νύχτας, έμποροι σαρκός και λαθρέμποροι που θησαύριζαν και τώρα απλά επιβίωναν. Συνολικά οι κουβανοί τότε στο Μαϊάμι, υπολογίζονταν σε 100.000
 

Διβάστε περισσότερα στο OnAlert.gr


   Διαδώστε αυτό το άρθρο