Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κομισιόν: “Η Eurostat παραμένει ανεξάρτητη”

Κομισιόν: “Η Eurostat παραμένει ανεξάρτητη”

Την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) και την ποιότητα των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων εγγυάται με σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και κυρίως τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Eurostat στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, η σημερινή απόφαση απαντά στην ανάγκη να ενισχυθεί η διακυβέρνηση των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση ποιοτικών, αξιόπιστων και ανεξάρτητων ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων».

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται για την ανεξαρτησία της Eurostat και του γενικού διευθυντή της, διασφαλίζοντας ότι η πρόσληψη και η απόλυσή του θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και αποκλειστικά με επαγγελματικά κριτήρια. Κατά την απόφαση, ο γενικός διευθυντής της Eurostat θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του με απόλυτη αυτονομία.

Επιπλέον, η απόφαση της Επιτροπής προβλέπει την επιβολή ποινών και προστίμων (0,2% του ΑΕΠ) σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραποίηση στοιχείων που αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για τα στατιστικά στοιχεία, Αλγκρίντα Σεμέντα δήλωσε:

«Ενσωματώνουμε στη Eurostat τις ίδιες αρχές και προδιαγραφές που αξιώνουμε από τις εθνικές στατιστικές αρχές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εργαστεί για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία, την αμεροληψία και την προσβασιμότητα των ευρωπαϊκών στοιχείων. Αυτή η προσπάθεια απέδωσε καρπούς και η ΕΕ προχωρά προς την εφαρμογή ενός στατιστικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ».

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι τα στατιστικά στοιχεία έχουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, καθώς αυτή βασίζεται στον σεβασμό οικονομικών στόχων (π.χ. δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος). Ως εκ τούτου, η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών είναι ουσιαστικής σημασίας, τονίζει η Επιτροπή και σημειώνει: «Η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων εξαρτάται από την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία τους από κάθε πολιτική παρέμβαση ή επιρροή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε