Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κομισιόν-Σαρκοζί στα… χαρακώματα για τους Ρόμα

ΦΩΤΟ REUTERS

Η κατακραυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της απόφασης της Γαλλίας να απελάσει χιλιάδες Ρομά έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις Παρισιού-Βρυξελλών.

Μια ημέρα αφότου η αρμόδια Επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ, επέκρινε τη Γαλλία για στάση της, ο Νικολά Σαρκοζί πέρασε στην αντεπίθεση και της πρότεινε να δεχθεί όσους απελαύνονται η χώρα της, το Λουξεμβούργο!

«Δήλωσε ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους γαλλικούς νόμους και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να προσάψει κανείς στη Γαλλία, όμως αν οι Λουξεμβούργιοι επιθυμούν να δεχθούν τους Ρομά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο Μπρουνό Σιντό, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος μεταφέροντας λόγια του Γάλλου προέδρου, λίγο μετά το γεύμα που είχε μαζί του.

«Η ευρωπαία Επίτροπος κατοικεί στο Λουξεμβούργο που είναι πολύ κοντά στη Γαλλία, θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν το Λουξεμβούργο μπορούσε να δεχθεί μερικούς Ρομά», πρόσθεσε από την πλευρά του ο βουλευτής Μισέλ Ουέλ.

Ο Σαρκοζί, μάλιστα, είναι αποφασισμένος να ζητήσει εξηγήσεις από τις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, την Πέμπτη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, πάντως, σε μια πρώτη αντίδραση, χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο «κακόβουλο».

«Δεν είναι η Βίβιαν Ρέντινγκ, ως Λουξεμβούργια που μίλησε. Κατάγεται από το Λουξεμβούργο, αλλά είναι επίτροπος και υπεύθυνη για τον τομέα της Δικαιοσύνης. Δεν ομιλεί για λογαριασμό του Λουξεμβούργου και δεν έλαβε οδηγίες από το Λουξεμβούργο. Το να γίνει αυτό το αμάλγαμα από την πλευρά του Νικολά Σαρκοζί ανάμεσα στην ιθαγένεια της επιτρόπου και ο Λουξεμβούργου είναι κάτι κακόβουλο. Γνωρίζω ότι ο Νικολά Σαρκοζί έχει προβλήματα με τους Λουξεμβούργιους, αλλά δεν θα πρέπει και να υπερβάλλουμε» είπε ο Ζαν Ασελμπορν.

Μπορεί η Ρέντινγκ βρίσκεται στο στόχαστρο των Ηλυσίων Πεδίων, αλλά απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Βέβαια, φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τον υπαινιγμό της όσον αφορά στις απελάσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κάποια από τις εκφράσεις θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρανόηση. Η κα Ρέντινγκ δεν ήθελε να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτού που συνέβη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και της σημερινής εποχής», διαβεβαίωσε ο Μπαρόζο. Όσον αφορά στην πρωτοβουλία της Επιτρόπου, η οποία απειλεί το Παρίσι με δίωξη όσον αφορά τις απελάσεις Ρουμάνων και Βουλγάρων Ρομά, ο Μπαρόζο σημείωσε ότι έχει την πλήρη υποστήριξη τόσο της Επιτροπής όσο και του ίδιου προσωπικά.

Την υποστήριξή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο δικαίωμά της να εξετάσει αν η μεταχείριση των Ρομά από τη Γαλλία είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της μετακίνησης εξέφρασε και η Γερμανία, αλλά επέκρινε τον τόνο που χρησιμοποίησε η Επίτροπος Ρέντινγκ στις δηλώσεις της.

«Μια Επίτροπος έχει εξάλλου απολύτως το δικαίωμα να κάνει μια δήλωση, όπως την έκανε χθες. Βεβαίως οι δηλώσεις αυτού του είδους είναι μερικές φορές πιο χρήσιμες όταν διατυπώνονται σε έναν πιο ήπιο τόνο», τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε