Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κομμένο το μπούγκα μπούγκα τώρα έχει… μπάνκα μπάνκα!

REUTERS
Νέο πακέτο μέτρων λιτότητα μόλις μία μέρα μετά την ορκωμοσία του θα παρουσιάσει στην βουλή ο Μάριο Μόντι.
Ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα λιτότητας που αποσκοπεί στον περιορισμό του χρέους της τρίτης οικονομικής δύναμης της Ευρωζώνης.
 
Τα μέτρα λιτότητας θα παρουσιαστούν πρώτα στη Γερουσία και μετά η κυβέρνηση Μόντι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή.
 
Με τεχνοκράτες υπουργούς η νέα ιταλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αποκαλύψει το πρόγραμμα λιτότητας που σκοπεύει να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα των 1,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας εντός και εκτός Ευρωζώνης.
 
Με τα επιτόκια δανεισμού πάνω από το 7%, επίπεδο που ανάγκασε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης η Ιταλία γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι πάντα έτοιμη να αγοράζει ιταλικά ομόλογα και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα.
 
Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η απόφαση του πρώην επίτροπου της Κομισιόν να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών, πέραν της πρωθυπουργίας.
 
Την απόφαση αυτή καλωσόρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι ο Μόντι είναι ο κατάλληλος άνδρας για την περίσταση.
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, συγχαίροντάς τον για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων.

    “Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα σας όπως και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, κατά την οποία στρέφονται προς εσάς μεγάλες ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες. Έγκειται σε σας, καθώς και στην κυβέρνησή σας, να αποφασίσετε και να εφαρμόσετε γρήγορα αποφασιστικές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”, γράφει η Μέρκελ στην επιστολή της που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα.

 

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας – Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ο Μόντι

Ο Σίλβιο δε μένει πια εδώ… – Τι πήρε μαζί του φεύγοντας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε