Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Η απελπισμένη κραυγή ξεναγού λίγο πριν την επίθεση αυτοκτονίας

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

“Τρέξτε!”… Ήταν το μοναδικό που πρόλαβε να πει η ξεναγός Σιμπέλ Σατίρογλου το πρωί της Τρίτης (12.01.2016) λίγο πριν ο 28χρονος τζιχαντιστής πυροδοτήσει τα εκρηκτικά και παρασύρει μαζί του 10 τουρίστες, εννέα Γερμανούς και έναν Περουβιανό.

Η νεαρή γυναίκα είχε αναλάβει να ξεναγήσει το γκρουπ των τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στο Μπλε Τζαμί, την Αγιά Σοφιά, την πλατεία Σουτλάν Αχμέτ όπου βρίσκεται ο Οβελίσκος του Θεοδοσίου εδώ και 1626 χρόνια.

Οι Τούρκοι υποτίθεται πως περίμεναν τρομοκρατικό χτύπημα εδώ και καιρό, γι’ αυτό και οι αρχές (υποτίθεται) πως ήταν σε ύψιστο συναγερμό. Η ΜΙΤ ήξερε πως είχαν περάσει επίδοξοι καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη, είχαν προηγηθεί κι άλλες επιθέσεις, λιγότερο αιματηρές. Αλλά και αυτή τη φορά ένας τζιχαντιστής έπιασε τους πάντες στον ύπνο, χτύπησε την Τουρκία εκεί που “πονάει”, στον τουρισμό και έστειλε και μήνυμα στη Γερμανία.

Η Σατίρογλου είπε στην αστυνομία πως το γκρουπ που ξεναγούσε το πρωί της Τρίτης ήταν 20 με 25 άτομα, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί. Φτάνοντας στον Οβελίσκο, κατέθεσε, ότι άκουσε έναν περίεργο θόρυβο. Αμέσως, ένιωσε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Κοίταξε γύρω της. Είδε, περιέγραψε, έναν νεαρό με μούσια. «Φώναξα “τρέξτε” και αμέσως όλοι αρχίσαμε να σκορπίζουμε. Ήταν η στιγμή που εξερράγη η βόμβα», είπε στην αστυνομία. Αν εκείνη δεν είχε καταλάβει πως κάτι συμβαίνει και δεν φώναζε, ίσως τα θύματα να ήταν πολλά περισσότερα.

Η ξεναγός ήταν από τους “τυχερούς” που επέζησαν. Τραυματίστηκε στο πόδι και έχει χάσει την ακοή της. Δέκα από τους τουρίστες που ήταν στο γκρουπ της δεν είχαν την ίδια τύχη και άφησαν την τελευταία τους πνοή στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης. Τραγική ειρωνεία: οι Γερμανοί τουρίστες βρίσκονταν στην Τουρκία για λίγες ώρες, αφού στη συνέχεια θα συνέχισαν το ταξίδι τους για το Ντουμπάι…

Η Τουρκία βρήκε πολύ… εύκολα τον άνθρωπο πίσω από την τρομοκρατική επίθεση που βύθισε το πένθος στην Τουρκία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας πρόκειται για τον 28χρονο Ναμπίλ Φαντλί, Σύρο γεννημένο στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Τουρκία πριν από μερικές μέρες και μάλιστα είχε περάσει από το τμήμα αλλοδαπών για να δηλώσει διεύθυνση κατοικίας μαζί με πέντε φίλους του. Η αστυνομία έκανε έρευνες στο σπίτι που είχε δηλώσει, αλλά δεν βρήκε κανέναν από τους άνδρες…

Λίγα λουλούδια στη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Εννέα ήταν Γερμανοί κι ένας Περουβιανός. Οι τραυματίες είναι 15, εκ των οποίων 12 Γερμανοί, ένας Τούρκος, ένας Περουβιανός και ένας Νορβηγός.

Πηγή: hurriyet.com.tr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε