Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κοντά η επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Παραγουάη

Κοντά η επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Παραγουάη

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Λούγο έστειλε σήμερα 1.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν την δράση μιας αντάρτικης οργάνωσης.

Η οργάνωση αυτή ανακοίνωσε την ίδρυσή της την 1η Μαρτίου 2008 και κατηγορείται για μια επίθεση, την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Το Κογκρέσο παραχώρησε στην κυβέρνηση Λούγο έκτακτες εξουσίες για να καταδιώξει την οργάνωση, η οποία φέρεται να συνδέεται με μια Κολομβιάνικη αντάρτικη οργάνωση. Ο πρόεδρος Λούγο δήλωσε ότι τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση όπλων.

“Στόχος είναι να επιτραπεί στον στρατό να διεξάγει ένοπλες επιχειρήσεις, πράγμα το οποίο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς αυτές (τις έκτακτες εξουσίες)”, είπε ο Λούγο στους δημοσιογράφους.

“Δεν αναστέλλεται η ισχύς κανενός Συνταγματικού δικαιώματος. Ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει τις καθημερινές του ασχολίες σε αυτές τις περιοχές”, σημείωσε ο πρώην ιερωμένος και αριστερός πολιτικός.

Πέραν της αιματηρής ενέδρας της περασμένης εβδομάδας αξιωματούχοι κατηγορούν μέλη του Λαϊκού Στρατού της Παραγουάης  για αρκετές απαγωγές και δολοφονίες σε απομακρυσμένες περιοχές κοντά στην μεθόριο με τη Βραζιλία και τη Βολιβία.

Τα έκτακτα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ σε πέντε επαρχίες, επιτρέπουν στις υπηρεσίες ασφαλείας να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς εντάλματα και να απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Στις αρχές της χρονιάς είχαν αναπτυχθεί στρατιώτες στην περιοχή για να συμβάλλουν στις προσπάθειες της αστυνομίας να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες του EPP, που διαθέτουν προηγμένα όπλα και είναι ενεργοί σε περιοχές όπου πιστεύεται ότι καλλιεργείται μαριχουάνα στη φτωχή λατινοαμερικάνικη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε