Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Κόντρα ΕΕ και ΗΠΑ για την Airbus

Κόντρα ΕΕ και ΗΠΑ για την Airbus
Η κόντρα των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών αεροπλάνων της γαλλό-γερμανικής Airbus και της αμερικανό-βρετανικής Boeing πέρασε και σε..πολιτικό επίπεδο.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε σήμερα “πολύ λυπηρό” το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus αποσύρθηκε από ένα διαγωνισμό για την αγορά από τις ΗΠΑ αεροπλάνων ανεφοδιασμού καυσίμων και εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι όροι του συμβολαίου μπορεί να είναι μεροληπτικοί.
 
“Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ένας μείζων εν δυνάμει προμηθευτής αισθάνεται ότι δεν μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για ένα συμβόλαιο αυτού του τύπου”, σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκαχτ σε ανακοίνωσή του. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θορυβηθεί εξαιρετικά αν φανεί ότι οι όροι του διαγωνισμού διατυπώθηκαν με τρόπο ώστε να εμποδιστεί ο ανοικτός ανταγωνισμός για το συμβόλαιο”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιπροσωπεύει το σύνολο της ΕΕ στα εμπορικά ζητήματα, προειδοποιεί ότι “θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις μελλοντικές εξελίξεις της υπόθεσης”.
 
Η Airbus υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από διαγωνισμό για ένα μεγάλο συμβόλαιο αεροπλάνων ανεφοδιασμού για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μετά την απόσυρση, χθες, Δευτέρα, του αμερικανού εταίρου της, της Northrop Grumman.
 
Ο επικεφαλής της Airbus, ο Τόμας Έντερς, κατήγγειλε ότι ο διαγωνισμός ήταν “μεροληπτικός υπέρ του μικρότερου και λιγότερο λειτουργικού αεροπλάνου του ανταγωνισμού”, δηλαδή αυτού της αμερικανικής Boeing που φαίνεται πλέον ότι είναι βέβαιο πως θα κερδίσει το συμβόλαιο. 

Τη λύπη της για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται ο διαγωνισμός εξέφρασε και η Γαλλία. «Η Γαλλία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εμπλεκόμενους Ευρωπαίους εταίρους της, θα προχωρήσει στην εξέταση αυτής της νέας εξέλιξης και των πιθανών συνεπειών της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό. 

«Διαπιστώνουμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το Πεντάγωνο στις 25 Φεβρουαρίου οδηγεί ντε φάκτο τις αμερικανικές αρχές σε έναν διάλογο με έναν μόνο προμηθευτή, σε βάρος της διαδικασίας του ανταγωνισμού που εγγυάται την απόκτηση των καλύτερων δυνατοτήτων στην καλύτερη τιμή», σημείωσε ο ίδιος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε