Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κόντρα Ρωσίας και Πολωνίας για την πτώση Tupolev

REUTERS
Μετά το ρωσικό πόρισμα που έριχνε τις ευθύνες στους Πολωνούς τώρα ήρθε το πολωνικό για να ρίξει τις ευθύνες στους… Ρώσους!
Ρωσική «συνυπαιτιότητα» στη συντριβή του Tupolev που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο και πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων βλέπει η πολωνική έκθεση για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος, υποστηρίζοντας πως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν ενημέρωσαν έγκαιρα το πλήρωμα για την απόκλιση στην πορεία του.
 
Το πόρισμα αποτελεί αντεπίθεση της Βαρσοβίας στην αντίστοιχη ρωσική έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας, που έριχνε όλο το βάρος της ευθύνης στην πολωνική πλευρά. Η ρωσική έκθεση είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Πολωνία, με τον αδερφό του Καζίνκσι να την χαρακτηρίζει «αστείο».
 
Το δυστύχημα έγινε στις 10 Απριλίου, όταν το προεδρικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Σμόλενσκ στη δυτική Ρωσία ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη.
 
Κατά γενική παραδοχή, κεντρική αιτία της συντριβής ήταν η απόφαση του πιλότου να προσγειώσει το Tupolev υπό αυτές τις συνθήκες. Οι πολωνικές αρχές όμως αντέδρασαν στη ρωσική έκθεση που έριχνε το σύνολο της ευθύνης στο πλήρωμα, αντιτείνοντας πως μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ελεγκτές του ρωσικού πύργου ελέγχου. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι ρόλο έπαιξε και ο ελλιπής εξοπλισμός του αεροδρομίου.
 
Σύμφωνα με το πολωνικό πόρισμα, οι ελεγκτές επιβεβαίωναν τον πιλότο πως βρίσκεται σε σωστή πορεία ενώ ουσιαστικά πετούσε 70 μέτρα χαμηλότερα από την προβλεπόμενη θέση για προσγείωση. Δευτερόλεπτα μάλιστα πριν τη συντριβή, το αεροσκάφος πετούσε 80 μέτρα χαμηλότερα.
 
Η πολωνική ομάδα που συνέταξε το πόρισμα παρουσίασε μέρη της συνομιλίας μεταξύ του πύργου και του αεροσκάφους. Αντιδρώντας, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν πως θα δώσουν το σύνολο των διαλόγων στη δημοσιότητα «με στόχο την αντικειμενική πληροφόρηση της διεθνούς κοινότητας» για τη συντριβή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε