Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Κόντρα κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. ΦΩΤΟ REUTERS
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Στα “χέρια” πιάστηκαν χθες κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα στην Αργεντινή για τη χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων…

 

της χώρας για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
 
Η κεντροαριστερή πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ απαίτησε να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μαρτίν Πέρες Ρεδράδο, ο οποίος αρνήθηκε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει 6,57 δις δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας για να αποπληρώσει κρατικά χρέη το 2010.
 
Ο Ρεδράδο αρνείται να παραιτηθεί. Ο οικονομολόγος, όπως και η δεξιά αντιπολίτευση στη Φερνάντες δε Κίρσνερ, θεωρεί παράνομη τη χρήση των αποθεματικών σε συνάλλαγμα κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 
Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, είπε στην πρόεδρο της Αργεντινής ότι θα πρέπει να τον καθαιρέσει με ειδικό διάταγμα εάν θέλει πραγματικά να τον απομακρύνει. Σε μια τέτοια περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει επιτροπή του Κογκρέσου.
 
Το Κογκρέσο, παρότι διχασμένο, ελέγχεται σήμερα από την αντιπολίτευση.
 
Ο προσωπάρχης της κυβέρνησης Ανίμπαλ Φερνάντες αμφισβήτησε χθες Τετάρτη το βαθμό αυτονομίας της Κεντρικής Τράπεζας και επιτέθηκε έντονα στον αξιωματούχο.
“Ο Ρεδράδο υιοθέτησε οικονομικές θέσεις που δεν αντιστοιχούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν ήταν ο Ρεδράδο που συγκέντρωσε τα αποθεματικά αυτά, η κυβέρνηση το έκανε”, τόνισε ο Φερνάντες, μιλώντας στους δημοσιογράφους. “Σε αυτή τη χώρα, τις αποφάσεις τις παίρνει η πρόεδρος, όχι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας”, πρόσθεσε.
 
Δεκάδες εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία της σε ένδειξη στήριξης προς τον κ. Ρεδράδο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε