Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορέα: “Δώστε πίσω τα αρχαία στο Περού”

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος Κορέα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της προσπάθειας του Περού να ανακτήσει 40.000 τεχνήματα και αρχαία αντικείμενα από το πανεπιστήμιο Γέιλ.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τάχθηκε χθες Τρίτη υπέρ της απαίτησης της κυβέρνησης του Περού έναντι του πανεπιστημίου Γέιλ να επιστρέψει χιλιάδες τεχνήματα και αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μάτσου Πίτσου, την ακρόπολη των Ίνκας, πριν από έναν αιώνα για μελέτη στο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ.
 
Το 2008, η κυβέρνηση του Περού είχε προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Γέιλ, το οποίο εδρεύει στο Νιου Χέιβεν του Κονέτικατ, προκειμένου να επιστραφούν στη χώρα πάνω από 40.000 αντικείμενα που η Λίμα λέει ότι είχε αφαιρέσει ο βορειοαμερικανός εξερευνητής Χάιραμ Μπίνγκαμ από το 1911 ως το 1915, στα ταξίδια του στο Μάτσου Πίτσου.
 
Στην διάρκεια συνάντησής του με τον Περουβιανό ομόλογό του Άλαν Γκαρσία στην μεθοριακή πόλη Λόχα, ο Κορέα είπε ότι το Κίτο θα στηρίξει το αίτημα του Περού και ότι θα προωθήσει το θέμα και σε περιφερειακό επίπεδο επιδιώκοντας τη στήριξη της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur).
 
“Έχει την πλήρη στήριξή μας, και όχι μόνο αυτό, αλλά θα θέσω το θέμα στην Unasur, διότι είναι στο επίπεδο της Unasur που θα πρέπει να διεκδικηθεί η ανάκτηση αυτών των εθνικών κειμηλίων, αυτών των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν με ανεπίτρεπτο τρόπο από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους”, είπε ο Κορέα.
 
Ο Γκαρσία δήλωσε το Σεπτέμβριο ότι το Γέιλ θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με την κυβέρνησή του σχετικά με τα τεχνήματα και τα αντικείμενα που κατέχει από το Μάτσου Πίτσου–σε διαφορετική περίπτωση θα μπορεί να χαρακτηριστεί ίδρυμα πλιατσικολόγων και κλεφτών.
 
Τα αντικείμενα –κοσμήματα, είδη αγγειοπλαστικής, οστά– είχαν βγει από τη χώρα σταδιακά μετά την επανανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου από τον Μπίνγκαμ το 1911. Η Λίμα λέει ότι “δανείστηκαν” στο Γέιλ για 18 μήνες, αλλά δεν επιστράφηκαν ποτέ. Την εποχή εκείνη η αρχαία πόλη–σήμερα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως–είχε ουσιαστικά ξεχαστεί, αφημένη στο πυκνό δάσος στα βουνά, σε ύψος 2.400 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας.
 
Το Περού είναι διάστικτο από αρχαιολογικούς χώρους και πασχίζει εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία και το λαθρεμπόριο τεχνημάτων, απολιθωμάτων κ.λπ. αντικειμένων, ανυπολόγιστης αξίας.
 
Οι Κορέα και Γκαρσία κάλεσαν επίσης να επιστραφούν και οι θησαυροί που βρίσκονται σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Αργεντινής.
 
“Ανακαλύψαμε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν κομμάτια, έργα τέχνης και αρχαιολογικής αξίας αντικείμενα, που προέρχονται από το Περού και τον Ισημερινό. . . όπως στην περίπτωση της Αργεντινής”, δήλωσε ο Γκαρσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε