Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Κοσμοπλημμύρα και στην σημερινή διαδήλωση στα Τίρανα – Tίμησαν ειρηνικά τους νεκρούς

Σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η αντιπολίτευση στην Αλβανία, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων.

Η πορεία κύλησε ειρηνικά, με τους συμμετέχοντες να κρατούν λουλούδια και κεριά.

Εκατοντάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους των Τιράνων, κρατώντας κεριά και λουλούδια. Άφησαν ένα λουλούδι στο σημείο που σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές και έπειτα συνέχισαν την ειρηνική πορεία τους.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο των Τιράνων, φοβούμενες επανάληψη των ταραχών που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 150.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, πριν αρχίσει η
διαδήλωση της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, ότι «είναι σεβαστό το δικαίωμα κάθε πολίτη για μια ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά πρέπει να διατηρηθούν οι θεσμοί» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει αντίδραση σε κάθε μορφή παραβίασης της έννομης τάξης και του Συντάγματος».

Ο Σ.Μπερίσα ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών, οι προετοιμασίες για τη διαδήλωση της 21ης Ιανουαρίου ήταν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δολάρια.

Επισήμανε, ακόμα, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, υπήρχαν πληρωμένα κακοποιά στοιχεία στη διαδήλωση, με στόχο τις συμπλοκές με τις αρχές και την ανατροπή της κυβέρνησης».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, ότι θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, αν σημειωθούν νέα επεισόδια στη διαδήλωση και γίνει προσπάθεια ανατροπής των θεσμών.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση στους πολίτες της χώρας να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά της κρατικής βίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μετά τα αιματηρά επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου και τις επίμονες πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων να ματαιωθεί η διαδήλωση, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να αποφύγουν τις πράξεις βίας και να μην αντιδράσουν σε τυχόν προκλήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε