Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κούβα: Μπαράζ συλλήψεων από τη μυστική αστυνομία

“Τουλάχιστον 65 άνδρες και γυναίκες συνελήφθησαν από τη μυστική πολιτική αστυνομία και οι περισσότεροι υπέστησαν διάφορες πράξεις αστυνομικής βαναυσότητας”

Περίπου 30 κουβανοί διαφωνούντες έχουν τεθεί υπό κράτηση στη νότια Κούβα έπειτα από ένα κύμα καταστολής που έχουν εξαπολύσει εδώ και πέντε εβοδμάδες οι αρχές κατά των διαφωνούντων, κατήγγειλε χθες Τρίτη μια κουβανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Εδώ και πέντε εβδομάδες, η κυβέρνηση διεξάγει βίαιες πράξεις πολιτικής καταστολής εναντίον γυναικών και άλλων ειρηνικών διαφωνούντων” στην επαρχία Σαντιάγκο ντε Κούμπα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN), η οποία είναι παράνομη, αλλά γίνεται ανεκτή από τις κουβανικές αρχές.

“Τουλάχιστον 65 άνδρες και γυναίκες συνελήφθησαν από τη μυστική πολιτική αστυνομία και οι περισσότεροι υπέστησαν διάφορες πράξεις αστυνομικής βαναυσότητας”, προστίθεται στο κείμενο, το οποίο υπογράφεται από τον ιδρυτή και εκπρόσωπο της Επιτροπής Ελισάρντο Σάντσες.

“Τουλάχιστον 29 διαφωνούντες παραμένουν κρατούμενοι (…) μερικοί από τους οποίους είχαν συλληφθεί προληπτικά από τις 26 Αυγούστου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την CCDHRN, πολλά μέλη της οργάνωσης “Κυρίες με τα Λευκά” –σύζυγοι και συγγενείς πολιτικών κρατουμένων που προσπαθούν να διαδηλώνουν κάθε Κυριακή– “χτυπήθηκαν και συνελήφθησαν” για να εμποδιστούν να συμμετάσχουν στη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σαντιάγκο ντε Κούμπα, στο νότιο άκρο του νησιού.

Η επικεφαλής των “Κυριών με τα Λευκά”, η Λάουρα Πογιάν, έγινε χθες δεκτή από τον καγκελάριο της αρχιεπισκοπής της Αβάνας Ραμόν Σουάρες Πορτσάρι, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει η Εκκλησία για να τερματιστεί “η καταπίεση σε βάρος των αντιπολιτευόμενων”, που θεωρούνται από τις αρχές “μισθοφόροι” πληρωμένοι από τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της κουβανικής Καθολικής Εκκλησίας, ο καρδινάλιος Χάιμε Ορτέγκα, είχε διεξαγάγει το 2010 ένα διάλογο με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος είχε καταλήξει στην απελευθέρωση περίπου 130 πολιτικών κρατουμένων με αντάλλαγμα την μετανάστευση των περισσοτέρων τους στην Ισπανία μαζί με τις οικογένειές τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε