Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κουβέιτ: Στις επάλξεις η αντιπολίτευση, ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ με τον Βρετανό ομόλογό του στην πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα του - ΦΩΤΟ REUTERS

Διαδήλωση με αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού της χώρας διοργανώνει η αντιπολίτευση του Κουβέιτ στις 8 Μαρτίου.

«Το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση είναι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με επικεφαλής νέο πρωθυπουργό που θα είναι ικανός να κυβερνά τη χώρα και να περιορίσει τις ανισότητες», εκτιμά στην ανακοίνωσή του το Μπλοκ Λαϊκής Δράσης, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να διαφυλάξει το σύνταγμα και τους δημόσιους πόρους, να εγγυηθεί τις λαϊκές ελευθερίες και να βρει λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας και της κατοικίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Άχμεντ αλ-Σααντούν, ένας βετεράνος της πολιτικής ζωής στο Κουβέιτ, έχει μόνο τέσσερις βουλευτές στην 50μελή Βουλή, όμως ασκεί ισχυρή επιρροή.

Ο πρωθυπουργός, σεΐχης Νάσερ Μοχάμαντ αλ-Άχμαντ αλ-Σάμπαχ, διορίστηκε στη θέση αυτή το 2006 και είναι ανιψιός του εμίρη του Κουβέιτ. Βρίσκεται όμως υπό συνεχή πίεση στο κοινοβούλιο και τον Ιανουάριο είχε κατατεθεί σε βάρος του πρόταση μομφής.

Η αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει να μην γίνουν διαδηλώσεις τον Φεβρουάριο καθώς θα γιορτάζονταν τα 50 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας και τα 20 από την απελευθέρωση του Κουβέιτ από την ιρακινή κατοχή. Μία ομάδα νέων, το “Πέμπτο Τείχος” κάλεσε μέσω του Facebook σε διαδηλώση στις 8 Μαρτίου κοντά στο κοινοβούλιο με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Επίσης, μια νεοσύστατη πολιτική οργάνωση, η Προοδευτική Ομάδα του Κουβέιτ, ζήτησε να αλλάξει ο πρωθυπουργός και να γίνουν βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε