Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρίση στην ισπανική αγορά ακινήτων – Απειλεί και το ευρώ

Σε ωρολογιακή βόμβα για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία της Ισπανίας στο σύνολό της απειλούν να εξελιχθούν οι κατασχέσεις και εκποιήσεις ακινήτων.
Σύμφωνα με ιστότοπο που ειδικεύεται στις δημοπρασίες ακινήτων, τα νέα λογιστικά πρότυπα που ισχύουν στη χώρα της Ιβηρικής υποχρεώνουν τους πιστωτές να διαγράψουν τα υποτιμημένα στοιχεία του ενεργητικού τους. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ακινήτων που κατάσχονται και εκποιούνται μπορεί να τριπλασιαστεί το 2011.
 
Πρόκειται για ένα σενάριο εφιαλτικό, αφού με τον τρόπο αυτόν θα επιταχυνθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης (μεγαλύτερη απαξίωση της αγοράς ακινήτων, μεγαλύτερο κόστος για τον ήδη «γονατισμένο» από την κρίση τραπεζικό τομέα, μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία). Και, όπως πολλοί φοβούνται, αν η τέταρτη σε ΑΕΠ οικονομία της ευρωζώνης καταρρεύσει κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, το πλήγμα για το ευρώ ίσως αποβεί μοιραίο…
 
Μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg ο επικεφαλής του ηλεκτρονικού οίκου δημοπρασιών Ρisos Εmbargados de Βancos Φερνάντο Ακούνα είπε ότι περίπου 100.000 είναι τα ακίνητα, σπίτια και διαμερίσματα, που ανήκουν σε τράπεζες και διατίθενται προς εκποίηση. Οι ισπανικές τράπεζες βαρύνονται με «προβληματικά» στεγαστικά και οικοδομικά δάνεια που φθάνουν τα 181 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταγραφές της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας. Από τις 30 Σεπτεμβρίου οι εμπορικές τράπεζες υποχρεούνται να συμπεριλαμβάνουν πιο γρήγορα στους ισολογισμούς τους την απαξίωση των ακινήτων που κατέχουν, γεγονός που τις αναγκάζει να εκποιήσουν εσπευσμένως τα περιουσιακά αυτά στοιχεία. Δεν θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να περιμένουν την αγορά να ανακάμψει από την τριετή ήδη ύφεση στην οποία βρίσκεται…
 
«Oι τράπεζες βρέθηκαν με έναν τεράστιο όγκο ιδιοκτησιών, είτε από εργολάβους είτε από ιδιοκτήτες, και τώρα αναγκάζονται να πληρώσουν τα σπασμένα» είπε ο Ακούνα. Περίπου 2.600 μεσιτικά γραφεία και οικοδομικές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Credito y Caucion, την ίδια ώρα που η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε από το 2007 και έφθασε στο εφιαλτικό ποσοστό 20%. Από την άλλη πλευρά, το κόστος της εκκαθάρισης των βιβλίων του τραπεζικού τομέα έχει ανέλθει ως τώρα στα 70 δισ. ευρώ με τις μορφές πακέτου διάσωσης από το κράτος, διαγραφών χρεών και διάθεσης αποθεματικών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.
 
«Αλλάζοντας τους κανόνες για τα αποθεματικά, η Κεντρική Τράπεζα έβαλε κυριολεκτικά το όπλο στον κρόταφό τους» είπε ο Ακούνα. Και εξήγησε ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να περικόψουν πιο επιθετικά τις προβλέψεις τους για τις τιμές ακινήτων». Οι τιμές ακινήτων θα πέσουν κατά 20% στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ισπανό ειδικό. Και το μεγαλύτερο τμήμα της μείωσης αυτής θα γίνει εντός του 2011. Σύμφωνα άλλωστε με κοινή έρευνα της διαδικτυακής μεσιτικής εταιρείας Fotocasa. es και της Επιχειρηματικής Σχολής ΙΕSΕ, από το υψηλότερο επίπεδο όπου είχε φθάσει η ισπανική αγορά ακινήτων τον Απρίλιο του 2007 οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 22,5%.
 
«O ι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ λεπτή θέση» δήλωσε ο Φερνάντο Ενθινάρ, συνιδρυτής του Ιdealista. com, του μεγαλύτερου ιστότοπου για αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ισπανία. Ο Ενθινάρ εξήγησε ότι οι τράπεζες «συνειδητοποιούν τώρα ότι είναι καλύτερα να ξεφορτωθούν τα ακίνητά τους αντί να διαιωνίζουν το πρόβλημα». Και προειδοποίησε: «Το τι θα συμβεί ωστόσο στην αγορά ακινήτων από τις τρομερές πιέσεις που αναμένονται στις τιμές ή το ποιες επιπτώσεις θα έχει η νέα απαξίωση των ακινήτων στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία εν γένει, είναι πράγματα που ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα με ακρίβεια…». Σημειωτέον ότι η Ιdealista διαθέτει προς πώληση (για λογαριασμό των τραπεζών) μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων της 29.334 κατασχεθέντα ακίνητα. Το 2008 δεν είχε ούτε ένα τέτοιο ακίνητο στους καταλόγους της! Σύμφωνα όμως με τον Σύνδεσμο Προστασίας των Καταναλωτών στην Ισπανία (ΑDΙCΑΕ), εφέτος αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους περίπου 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα…
 
 
Την ίδια ώρα όμως ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Μάλο δε Μολίνα, υποστήριξε ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας, μολονότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε