Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρίσιμες εκλογές στην Ιαπωνία θέτουν σε κίνδυνο τη μάχη κατά του χρέους

Ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να χάσει τον έλεγχο της άνω βουλής στις σημερινές εκλογές. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στις προσπάθειες να μειωθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος και θα δυσχέραινε τη θέση του πρωθυπουργού Ναότο Καν.

Η χαμηλή υποστήριξη προς το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DJP), το οποίο ανέβηκε στην εξουσία για πρώτη φορά πέρυσι, αυξήθηκε όταν ο Καν – ο πέμπτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα σε τρία χρόνια – αντικατέστησε τον περασμένο μήνα τον προκάτοχό του.

Όμως η δημοτικότητά του μειώθηκε και πάλι όταν ο Καν έκανε λόγο για αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Το DJP θα παραμείνει σχεδόν σίγουρα στην εξουσία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα είναι ωστόσο σημαντικά αποδυναμωμένο.

Χρειάζεται να έχει την πλειοψηφία στο λιγότερο ισχυρό από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου για να αποφύγει εμπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής του και για να αρχίσει να παίρνει μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, που είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των προηγμένων χωρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε