Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα – Τι θα προτείνει το Βερολίνο στη Σύνοδο Κορυφής

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα – Τι θα προτείνει το Βερολίνο στη Σύνοδο Κορυφής

Η Γερμανία για άλλη μία φορά δήλωσε κάθετα αρνητική στην έκδοση ευρωομολόγου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα μεταβεί την Δευτέρα στο Παρίσι προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πάνω στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει ενόψει της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν οι πιθανές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Γερμανία και Γαλλία έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν κοινές προτάσεις για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Υπέρ της σύστασης ειδικών εθνικών ταμείων για το χρέος τους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντικατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών τάσσεται η Γερμανία δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για όλες τις ευρωπαικές χώρες.

Όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε τα ταμεία αυτά θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα δικά τους έσοδα από το δημόσιο και να έχουν διάρκεια ζωής 20 χρόνων, ενώ διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί και στη κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ ξεκαθάρισε τη θέση του Βερολίνου για την έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας πως η άρνηση αυτή δεν έχει κανέναν αστερίσκο και δεν επιδέχεται παρερμηνεία.

Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε ότι “δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές συνθηκών (στην ΕΕ) με αντάλλαγμα άλλους κανόνες που επιθυμούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα το ευρωομόλογο. Και οι τρεις μας απορρίπτουμε αυτή τη σκέψη», κατέληξε ο κ. Ρέσλερ.

Μάλιστα, ο κ. Ρέσλερ δεν έμεινε μόνο στο ευρωομόλογο, αλλά απέρριψε και τις περαιτέρω παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης, κάτι που ωστόσο στηρίζει τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ όσο και χώρες όπως η Αυστρία και η Φινλανδία.

Στο ίδιο πλαίσιο με τη γερμανίδα καγκελάριο για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης, ο κ. Ρέσλερ πρότεινε επίσης να γίνει πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας και να προβλέπει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 2% επί του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρέχουν να ψηφίσουν όσα είχαν μείνει πίσω για την 6η δόση! – Από την 01/01 η μηνιαία παρακράτηση μέσω των μισθών

”Στην καταστροφή της Ευρώπης πεθαίνει πρώτα ο Έλληνας”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε