Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κροατία: Μειώθηκε το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος το Σεπτέμβριο του 2012

Κροατία: Μειώθηκε το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος το Σεπτέμβριο του 2012

Στα 45,6 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Κροατίας το Σεπτέμβριο του 2012.

Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος είναι μειωμένο κατά 368,2 εκατομμύρια ευρώ ή 0,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κροατική Εθνική Τράπεζα (HNB).

Το συνολικό εξωτερικό χρέος το Σεπτέμβριο μειώθηκε επίσης (σε ονομαστικούς όρους) κατά 152,8 εκατομμύρια ευρώ ή 0,3% σε σύγκριση με το τέλος του 2011.

“Εάν παρατηρήσουμε την ετήσια δυναμική, είναι προφανές ότι η εισροή κεφαλαίου το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους ήταν σχετικά ισχυρή κυρίως λόγω του κρατικού δανεισμού, ενώ στο τρίτο τρίμηνο, παρά τους καλύτερους όρους στην ξένη δανειοδότηση, καταγράφεται σημαντική χρηματοοικονομική μόχλευση από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις” αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Στο μεταξύ, στα 6,27 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο εννεάμηνο του 2012, αυξημένα κατά 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Κροατικής Εθνικής Τράπεζας.

“Από τις αρχές του 2012 είχαμε δηλώσει ότι στόχος μας είναι να έχουμε συνολική αύξηση εσόδων κατά 3-5% σε σύνολο έτους. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε πετύχει το στόχο μας και η ανοδική τάση στον τουρισμό συνοδεύτηκε και με αύξηση των τουριστικών εσόδων” δήλωσε σχετικά ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Βέλικο Όστογιτς.

Ο Κροάτης υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αγαστή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό σημειώνοντας ότι οι προετοιμασίες για το 2012 ήταν καλές. Ο κ. Όστογιτς χαρακτήρισε επίσης το 2013 απαιτητική χρονιά, με προκλήσεις για τον τουριστικό τομέα στη χώρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε