Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κρούσμα χολέρας επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ στο Πακιστάν – Βιβλική καταστροφή

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ένα τουλάχιστον κρούσμα χολέρας στο πλημμυρόπληκτο Πακιστάν,όπου το πόσιμο νερό είναι πολυτέλεια.. (Video)

“Έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα χολέρας στη Μινγκόρα”, την μεγαλύτερη πόλη στην Κοιλάδα Σουάτ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαουρίσιο Τζιουλιάνο, εκπρόσωπος του γραφείου για το συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ (OCHA). Ο Τζιουλιάνο πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι υποφέρουν από οξεία διάρροια. “Δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν διάρροια έχουν χολέρα, αλλά η χολέρα προφανώς μας ανησυχεί και γι’ αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας να την αντιμετωπίσουμε”.

Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ανάγκες για αποστολή επείγουσας βοήθειας και θα επισκεφθεί πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με πακιστανό αξιωματούχο.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ματαίωσε τους προγραμματισμένους για σήμερα εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας , το 1947.”Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος. Τονίζοντας ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από το τσουνάμι το 2004, ο πακιστανός πρωθυπουργός απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την κυβέρνησή του.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ φοβούνται πλέον και ένα “δεύτερο κύμα” θανάτων εξαιτίας των επιδημιών, τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας, που προκάλεσαν τον θάνατο 1.600 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.”Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα”, δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων για τη νότια Ασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ζακ ντε Μάγιο.



Τα λεφτά για τους σεισμοπαθείς πήγαν αλλού…

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι 367 εκατομμύρια ευρώ της διεθνούς βοήθειας προς το Πακιστάν μετά τον φονικό σεισμό του 2005 χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς. Σύμφωνα με “υψηλόβαθμους αξιωματούχους” που δεν κατονομάζονται, το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι για άλλους σκοπούς, και όχι για την κατασκευή των σχολείων, των νοσοκομείων, των κατοικιών και των δρόμων για τα οποία προοριζόταν η διεθνής βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άστεγοι.

Η “εκτροπή” της διεθνούς βοήθειας έχει περιορίσει τη γενναιοδωρία των διεθνών χορηγών στην αρωγή των πλημμυροπαθών.

“Υπάρχει μια διστακτικότητα. Οι άνθρωποι, ακόμη και στην ίδια τη χώρα, δεν προσφέρουν με γενναιοδωρία, διότι δεν είναι βέβαιοι ότι τα χρήματά τους θα δαπανηθούν με τίμιο τρόπο”, παραδέχθηκε στην εφημερίδα ο ηγέτης της πακιστανικής αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πακιστανικές αρχές γνωστοποίησαν τον Μάρτιο του 2009 στους υπεύθυνους για την ανοικοδόμηση από τον σεισμό του 2005 ότι ο προϋπολογισμός τους θα μειωθεί και ότι τα 12 δισεκατομμύρια ρουπίες (110 εκατομμύρια ευρώ) θα χρηματοδοτήσουν άλλα σχέδια. Τον περασμένο Ιούνιο ο προϋπολογισμός της αρχής για την ανοικοδόμηση (ERRA) μειώθηκε από τα 43 δισεκατομμύρια ρουπίες (394 εκατομμύρια ευρώ) στα 10 δισεκατομμύρια ρουπίες (92 εκατομμύρια ευρώ), γεγονός που αρνήθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Σαλμάν Σιντίκ, όταν ερωτήθηκε από τη Daily Telegraph.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε