Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κυπριακό – Γιλντιρίμ: Ξεχάστε την αποχώρηση – Να μας φέρεστε σαν μέλος της Ε.Ε.

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)

Προκλητικός για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας για το Κυπριακό. Στη γραμμή Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ διεμήνυσε ότι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκτός συζήτησης και σημείωσε πως όταν λυθεί το Κυπριακό, η Κύπρος θα πρέπει να συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν να είναι κι αυτή μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποκαλύπτοντας λίγο ακόμα την ατζέντα της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας σε ερωτήσεις των ανταποκριτών των τουρκικών ΜΜΕ στην Άγκυρα επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Ερωτηθείς για την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές στην Γενεύη για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, ο Γιλντιρίμ είπε: «Αυτή την στιγμή οι δύο πλευρές ζυγίζουν η μία την άλλη. Ανάλογα με το ποιος θα το επιθυμεί και πόσο, αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τότε θα αναβαθμιστούν. Δεν βλέπουμε πρόβλημα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας του ’60 και του ’70, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από τη Τουρκία, είναι εκτός συζήτησης. Μιλάμε για ενιαία Κύπρο και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και μια δίκαιη διοίκηση και τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθερίων. Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η Τουρκία από πλευράς της Κύπρου πρέπει να έχει μεταχείριση σαν να είναι μέλος της ΕΕ».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε και ένα… μήνυμα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ζήτησε (ξανά) την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και να μη δίνουν οι ΗΠΑ όπλα στους Κούρδους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνουν τρία βήματα για να βελτιωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Πρώτον να εκδοθεί στην Τουρκία ο Γκιουλέν. Δεύτερον να σταματήσουν να στηρίζουν το κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας και το ένοπλο τμήμα του (YPG) στέλνοντας τους όπλα. Μια τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να εξοντωθεί από μια άλλη. Δεν αρμόζει σε ένα κράτος. Τρίτον, ο τουρκικός λαός έχει αρνητική αντίληψη για τις ΗΠΑ. Περιμένουμε εμφανή βήματα για να διορθωθεί αυτή η αντίληψη που βάθυνε ακόμη περισσότερο μετά την 15η Ιουλίου». Τόνισε πάντως ότι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά του Τραμπ «είναι θετικά, θα περιμένουμε και θα δούμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε