Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυπριακό: Οι δραματικές ώρες – Τα δάκρυα Αναστασιάδη – «Νίκο, τελειώσαμε…»

Κυπριακό: Οι δραματικές ώρες – Τα δάκρυα Αναστασιάδη – «Νίκο, τελειώσαμε…»

– Οι δραματικοί διάλογοι Αναστασιάδη – Ακιντζί, λίγο πριν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις
– «Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας»… φέρεται να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στην ψυχρό, Μουσταφά Ακιντζί
– «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ», είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης

Ήταν πραγματικά δραματικές οι ώρες που φαίνεται να έζησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ που κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν δακρυσμένος και απογοητευμένος. Ο δε, Ακιντζί, με παγωμένο βλέμμα εγκατέλειπε την αίθουσα αλλά και την καλή σχέση που έχουν οι δυο άνδρες.

«Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας»… φέρεται να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στην ψυχρό, Μουσταφά Ακιντζί.

«Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη», είπε ο Αναστασιάδης αναφερόμενος στη μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια. Τότε, κυνικά ο Ακιντζί του απάντησε: «Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν»! Σύμφωνα πάντα με τον Πολίτη, ο Αναστασιάδης έκανε μια ύστατη προσπάθεια στη μια μετά τα ξημερώματα της Τρίτης λέγοντας: «Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά»…

Όμως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ήδη σηκωθεί να φύγει. «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου». Τελικά, με βαριά καρδιά δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του Προέδρου την οποία όμως απέρριψε.

«Ήταν ένας άλλος Ακιντζί. Καμία σχέση με αυτόν με τον οποίο διαπραγματευόμασταν τόσους μήνες. Συζητούσε με παγωμένο αίμα», είπαν στην εφημερίδα άνθρωποι που ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση.

Το ναυάγιο είχε φανεί από πολύ νωρίς. Οι τουρκοκύπριοι έκαναν αγγαρεία. Διέκοψαν για δείπνο, συνέχισαν με χωριστές συναντήσεις με τον κ. Άιντε και επανήλθαν στο τραπέζι μέχρι η ώρα μία τα ξημερώματα. Με το τέλος της διαδικασίας, όλα τα μέλη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας έδειξαν να ανακουφίζονται. Δεν είχαν την έγκριση της Τουρκίας…

πηγη: Πολίτης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε