Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κύπρος: Αυτοί είναι οι ολιγάρχες που έχουν περιουσίες ολόκληρες στο νησί

Κύπρος: Αυτοί είναι οι ολιγάρχες που έχουν περιουσίες ολόκληρες στο νησί

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Κύπρος ήταν ένας φορολογικός παράδεισος κυρίως για τους Ρώσους ολογάρχες.

Τα lear jet απογειώνονταν και προσγειώνονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς στο νησί με κυρίως ρώσους εκατομμυριούχους οι οποίοι άνοιγαν εταιρείες εκεί και εμπιστευόντουσαν τα χρήματά τους στις Κυπριακές τράπεζες με πολύ συμφέρονταν επιτόκια..

Οι ρωσικές εταιρείες δήλωναν έδρα την Κύπρο, εκμεταλλευόμενες το χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή του 10%, και έπειτα επανεπένδυαν ποσά στη Ρωσία αποφεύγοντας τη διπλή φορολογία.

Μόνο πέρυσι από τη Ρωσία βγήκαν κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων κατευθύνθηκε στην Κύπρο.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, δημοσιεύει λίστα των Ρώσων επενδυτών. Τους περισσότερους τους ξέρουμε.

Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 14,6 δισ. δολάρια. Ελέγχει την επενδυτική εταιρεία Evraz μέσω της Κυπριακής φίρμας Lanebrook.

Μιχαήλ Προχόρωφ, μεγιστάνας και πρώην προεδρικός υποψήφιος. Η περιουσία του φτάνει τα 13 δισ. δολάρια. Το 2008 όρισε έδρα της επιχείρησης Ιntergeo management Ltd. την Κύπρο.

Βλαντιμίρ Λίσιν, μεγιστάνας της χαλυβουργίας με περιουσία 15,9 δισ. δολάρια που ελέγχει περισσότερα από τα δυο τρίτα της επιχείρησής του στο Νοβολιπέτσκ μέσω της Κυπριακής εταιρείας Fletcher Holding ltd.

Αλεξέι Μορντάσωφ επίσης χαλυβουργία, (με εκτιμώμενη περιουσία 15,3 δισ. δολάρια)

–  Βλαντιμίρ Ποτάνιν ή αλλιώς και Τσάρο του Νικελίου με περιουσία 14,5 δισ. δολάρια

Βαγκίτ Αλεκπέρωφ βαρώνος του πετρελαίου με περιουσία 13,5 δισ. δολάρια

Σουλειμαν Κερίμοφ μεγιστάνας των ορυχείων με περιουσία που υπολογίζεται στα 6,5 δισ.

Αλισέρ Ουσμάνωφ τσάρος του internet και φίλος του Μεντβέντεφ με περιουσία 18,1 δισ. δολάρια

Έλενα Μπατουρίνα, σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουσκώφ, με περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που λέγεται ότι ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω Κύπρου.

– O Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, μεγιστάνας και το φυσικό πρόσωπο με τις περισσότερες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό. Περιουσία άνω των 9 δις.

Μόνο το 2012 προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν στην Κύπρο περισσότερα από 3.000 Learjet τζετ, με 375 από αυτά να έχουν κατεύθυνση τη Ρωσία, 245 είχαν προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ 108 την Ουκρανία.

Για την αποφυγή του κουρέματος των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες δεν πιέζουν μόνο οι Ρώσοι ολιγάρχες. Λεφτά στις κυπριακές τράπεζες έχει και το Ρωσικό δημόσιο αφού στην Κύπρο λειτουργούν υποκαταστήματα και ρωσικών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιοί πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας ”κλαίνε” τα λεφτά τους Αδιέξοδο και ο χρόνος τελείωσε στην Κύπρο – Διγλωσσία κυβερνητικών προκαλεί χάος στους πολίτες

Financial Times: Η Κύπρος δεν έχει πια συμμάχους

Αδιέξοδο και ο χρόνος τελείωσε στην Κύπρο – Διγλωσσία κυβερνητικών προκαλεί χάος στους πολίτες

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε