Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κύπρος: Εμπλοκή στις συνομιλίες λόγω νίκης Έρογλου;

Κύπρος: Εμπλοκή στις συνομιλίες λόγω νίκης Έρογλου;

Πολύ σοβαρά προβλήματα αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά πως θα δημιουργήσει η νίκη του Ντερβίς Έρογλου στις ειρηνευτικές συνομιλίες

καθώς ο νικητής των “εκλογών” έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στο νησί και είναι σταθερά ενάντιος στη δημιουργία ομοσπονδίας.

Ο μέχρι τώρα “πρωθυπουργός” στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Ντερβίς Έρογλου κέρδισε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις “προεδρικές εκλογές” της Κυριακής. 

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Ντερβίς Ερογλου εξασφάλισε 50,37% και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42,84%. Υπεύθυνος της επιτροπής «εκλογών», δήλωσε ότι απομένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι από μερικές μόνο κάλπες, αλλά δεν προβλέπεται ανατροπή του αποτελέσματος.

Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Έρογλου δήλωσε ευτυχής για την εκλογή του. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το κυπριακό σε συνεργασία με την Τουρκία και τόνισε ότι «οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο». 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση και την ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό που προέχει είναι μέσα σε κλίμα ενότητας και συλλογικού προβληματισμού «να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω με δεδομένο ότι ο κύριος Έρογλου θα είναι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Έρογλου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο Κύπριος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Έχει όμως τεράστια σημασία, αν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στην βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με στόχο την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε από την πλευρά του, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στη διαιρεμένη νήσο και ότι θα επιδιώξει μια λύση για την Κύπρο έως το τέλος του 2010.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε