Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Κύπρος: Ξεκαθαρίζουν εντός των ημερών, δάνειο και Μηχανισμός

Κύπρος: Ξεκαθαρίζουν εντός των ημερών, δάνειο και Μηχανισμός

Μέσα στις επόμενες μέρες θα φανεί τελικά αν η Κύπρος θα μπει και αυτή στον μηχανισμό στήριξης.

Εντός των ημερών και όχι αργότερα από το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρισθούν όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν να κάμουν με την οικονομία. Η προαγγελθείσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τοποθετείται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Ωστόσο, μέχρι τότε εκτιμάται ότι το όλο σκηνικό θα έχει ξεκαθαρισθεί, τόσο για την προοπτική προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης, όσο και για το νέο διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία, αλλά και το πακέτο μέτρων προς «διόρθωση» μιας διαφοράς της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους.

Για το Μηχανισμό αναμένεται να ξεκαθαρισθεί τόσο ο χρόνος της προσφυγής όσο και το μέγεθος του αιτήματος.

Ομοίως, για το δάνειο από τη Ρωσία, αφού όπως ξεκαθαρίστηκε ήδη η ρωσική κυβέρνηση διάκειται θετικά στο αίτημα, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το μέγεθός του όπως επίσης και οι ακριβείς όροι της παραχώρησής του. Το deal θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά σήμερα ή την Τρίτη.

Το ύψος του δανείου θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες €4 δισ. ενώ σύμφωνα με τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες η αίτηση που υπέβαλε η Κύπρος για δάνειο ήταν €5 δισ. Το ποσό από τη Ρωσία καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για το 2013 και παράλληλα το μέγιστο ποσό που ενδέχεται να χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Το δε πακέτο μέτρων, όπως κατ’ επανάληψη διαβεβαίωσαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα είναι ήπιας μορφής και δεν θα έχει στο επίκεντρό του τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κύπρος: Γιατί μας υποβάθμισε τη Moody’s

Κύπρος: Οι κινήσεις για ανακεφαλαιοποίηση γίνονται όταν οι αγορές είναι κλειστές, δηλώνει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε