Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Κύπρος: Τα κέρματα του ευρώ βασίστηκαν σε άκυρο διαγωνισμό!

Τα ευρωκέρματα, που κυκλοφορούν στην Κύπρο, βασίζονται σε άκυρο διαγωνισμό επιλογής του σχεδιασμού των ανάγλυφων παραστάσεών τους.

Την ακύρωση του διαγωνισμού, ο οποίος έγινε το 2005, αποφάσισε το πενταμελές Εφετείο.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εναντίον πρωτόδικης απόφασης, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή του καλλιτέχνη Άντη Ιωαννίδη (πατέρα του δημοφιλούς τραγουδιστή Αλκίνοου Ιωαννίδη) και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε το 2008 και σ’ αυτή κρίθηκε πως ήταν αδικαιολόγητη η επιλογή της πρότασης των Τατιάνας Σωτηροπούλου και Ερικ Μάελ, που τελικά υιοθετήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε έφεση της πρωτόδικης απόφασης, έφεση που το πενταμελές Εφετείο απέρριψε ομόφωνα.

Το Εφετείο έκρινε ότι όχι μόνο η επίδικη απόφαση ήταν αναιτιολόγητη, αλλά και η σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής που συνέστησε τους Σωτηροπούλου και Μάελ ήταν άκυρη. Σημειώνεται ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή είχε απορρίψει τις 44 από τις 46 προτάσεις, που υποβλήθηκαν.

Ανάμεσα στις προτάσεις, που απορρίφθηκαν, περιλαμβάνεται και αυτή του κ. Ιωάννιδη, ο οποίος αναμένεται τώρα να καταθέσει αγωγή για αποζημιώσεις, παρόλο που το κίνητρό του για την προσφυγή στο Δικαστήριο δεν ήταν αυτό, αλλά η ηθική δικαίωση. Επίσης, το δικηγορικό γραφείο, που εκπροσώπησε τον αιτητή, τόσο στο πρωτόδικο Δικαστήριο όσο και στο Εφετείο, αναμένεται ν’ αποστείλει την απόφαση του Εφετείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε