Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυβερνητικό διάταγμα της κυβέρνησης Μόντι για ώθηση της ανάπτυξης και τη μείωση των δαπανών

Κυβερνητικό διάταγμα της κυβέρνησης Μόντι για ώθηση της ανάπτυξης και τη μείωση των δαπανών
Το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει στη Ρώμη ετοιμάζεται να εγκρίνει μέτρα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μόντι, θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη και να περιορίσουν τα έξοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 

«Τα σκάνδαλα με σπατάλες χρημάτων από μέρους της πολιτικής ανήκουν σε μια Ιταλία του παρελθόντος, που δεν θα θέλαμε να ξαναδούμε ποτέ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σε ένα διάλειμμα του κυβερνητικού συμβουλίου.
 
Τα έξοδα των περιφερειών, στο εξής, θα ελέγχονται προκαταβολικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ οι δήμαρχοι και νομάρχες που ευθύνονται για οικονομική κακοδιαχείριση θα χάνουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για διάστημα δέκα χρόνων.
 
Η υποχρεωτική μηδένιση της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, επεκτείνεται από την κυβέρνηση της χώρας και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης, μειώνεται κατά σχεδόν 35% ο συνολικός αριθμός των μελών των περιφερειακών συμβουλίων.
 
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ανάπτυξη, οι σχολιαστές τονίζουν ότι «αποτελούν, σίγουρα, μια βοήθεια, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για να δοθεί καθοριστική ώθηση στην οικονομία».
 
 
Πιο αναλυτικά, τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών μεταδίδουν ότι, στο εξής, θα υιοθετηθεί η «ψηφιακή ταυτότητα» για όλους τους πολίτες, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και το ΑΦΜ τους και το «μητρώο περίθαλψης».
 
Θα καθοριστεί, επίσης, σχετικά χαμηλό όριο, πάνω από το οποίο όλες οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται με τραπεζική κάρτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ εγκρίνονται κίνητρα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, για επιχειρήσεις που επενδύουν σημαντικά ποσά στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη.
 
 
Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «μπορεί να καθοριστεί μια πορεία για την γενικότερη μείωση των φόρων, με μια πρώτη εφαρμογή, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης».
 
Η είδηση μεταδόθηκε αμέσως με έμφαση από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι «δεν έγινε καμία αναφορά σε βέβαιη μείωση της φορολογικής πίεσης».
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε