Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

L’ echo: «Οι ισπανικές τράπεζες πήραν μία ανάσα, οι ελληνικές ανησυχούν»

L’ echo: «Οι ισπανικές τράπεζες πήραν μία ανάσα, οι ελληνικές ανησυχούν»

Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο σημερινό φύλλο της της βελγικής οικονομικής εφημερίδας , στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το πράσινο φως στη σωτηρία τεσσάρων ισπανικών τραπεζών, αλλά και ότι οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν με ανησυχία την επιχείρηση επαναγοράς ενός μέρους του χρέους της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Επίτροπος Αλμούνια παράλληλα με την ανακοίνωση της ενίσχυσης των τραπεζών Bankia, Banco de Valencia, Novagalicia Banco και CatalyunyaCaixa με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε ότι οι κάτοχοι ομολόγων αυτών των τραπεζών θα πρέπει να υποστούν ζημιές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Banco de Valencia θα πουληθεί στη Caixabank.

Οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν τον ισολογισμό τους κατά 60% μέσα σε πέντε χρόνια. Οι επιπτώσεις στο δίκτυο καταστημάτων τους θα είναι βαρύ, διότι αυτά θα μειωθούν κατά 50%, γεγονός που θα προκαλέσει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναφέρει η εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η εφημερίδα διαπιστώνει νευρικότητα σημειώνοντας ότι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι τραπεζικές μετοχές, που είχαν ήδη πέσει την Τρίτη, συνέχισαν την πτώση τους την Τετάρτη, ενώ το σχέδιο επαναγοράς μέρους του ελληνικού χρέους ετοιμάζεται.

Η επιχείρηση, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, στοχεύει στο να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα η φερεγγυότητα της χώρας, αλλά αυτή ταυτόχρονα θίγει τις ελληνικές τράπεζες, ήδη επιβαρημένες με τη διαγραφή του χρέους τον Μάρτιο, αναφέρει η L Echo.

Συνεχίζοντας, αναφέρει πως σύμφωνα με τον Βασίλη Ράπανο, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η επαναγορά αυτή θα μειώσει τις πιθανότητές των Τραπεζών να προσελκύσουν τουλάχιστον 10% ιδιωτικών κεφαλαίων για να αποφύγουν την κρατικοποίηση κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Διαβάστε

Alpha Bank: Οι αποφάσεις του Eurogroup βάζουν τέλος στις συζητήσεις για “άτακτη χρεοκοπία” – Οικονομία

 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε