Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Διστακτική η Ρωσία για την ενίσχυση της ευρωζώνης

Λαγκάρντ: Διστακτική η Ρωσία για την ενίσχυση της ευρωζώνης

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, από την Μόσχα, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη, έκανε έκκληση στην ευρωζώνη να εκφραστούν με “σαφήνεια για τους κανόνες” που θα διέπουν τις δανειακές συμβάσεις

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι στις αναδυόμενες οικονομίες που διαθέτουν ρευστότητα ακόμα δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούν ακριβώς αυτοί οι κανόνες στην πράξη.

Η αβεβαιότητα για το πώς θα λειτουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξηγεί γιατί μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες προτιμούν να διοχετεύσουν μέσω του ΔΝΤ την όποια οικονομική ενίσχυση στην 17μελή ευρωζώνη, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Ρωσία διαθέτει τα τρίτα σε μέγεθος συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως. Στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι, την προηγούμενη βδομάδα στις Κάνες, η Μόσχα έκανε σαφές ότι όπως έχουν τα πράγματα θα την ενισχύσει οικονομικά την ευρωζώνη μέσω του ΔΝΤ.

Η Ρωσία θέλει, σε αντάλλαγμα, ένα μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων στο ΔΝΤ. Για ποσά και χρονοδιάγραμμα δεν γίνεται λόγος. “Δίνοντας χρήματα τα δίνουν σε ολόκληρη την κοινότητα, προς όφελός τους όμως. Το δικό τους χρήμα είναι, άρα θέλουν αντάλλαγμα”, σημείωσε η Λαγκάρντ.

ΔΝΤ και Ευρώπη θέλουν τα ρούβλια της Ρωσίας

“Οι επιχειρησιακές λειτουργίες και οι κατευθυντήριοι άξονες του ΕΤΧΣ προς ώρας δεν είναι επαρκώς σαφείς κατά την άποψη πολλών επενδυτών ώστε (. . .) να αποφασίσουν να κάνουν άμεση επένδυση”, αποφάνθηκε η Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι διεργασίες στην ευρωζώνη, ώστε ήδη από τον ερχόμενο μήνα να είναι έτοιμο να επιχειρήσει το ΕΤΧΣ.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με σκοπό να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους αποφασίστηκε αυτό να διαθέτει ως ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή 1,4 τρισ. αμερικανικά δολάρια.

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πρόκειται να επισκεφθεί άμεσα την Ιταλία, επιβεβαίωσε σήμερα η Λαγκάρντ.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία

Στο ερώτημα κατά πόσον θα είναι εφικτό να προχωρήσουν άμεσα οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στην περίπτωση που θα έπεφτε σήμερα η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κα Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει, είπε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και υποστήριξη από το λαό” σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ για Ελλάδα: Ξεκαθαρίστε την κατάσταση!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε