Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Λαγκάρντ: “Ναι θα είμαι υποψήφια για το ΔΝΤ”

Η κα Λαγκάρντ την ώρα που ανακοινώνει την υποψηφιότητά της ΦΩΤΟ REUTERS

Την υποψηφιότητά της για την θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε με συνέντευξή της η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Πήρα την απόφαση αυτή έπειτα από ώριμη σκέψη και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και τον πρωθυπουργό (Φρανσουά Φιγιόν), οι οποίοι με υποστηρίζουν πλήρως σ’ αυτό το διάβημα”, πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να συγκεντρώσει “την ευρύτερη συναίνεση”.

“Αν εκλεγώ, θα φέρω στο ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας”, δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία είναι υπουργός από το 2007. Πριν κατέβει στην πολιτική, πριν από έξι χρόνια, διηύθυνε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο.

«Το ότι είμαι Ευρωπαία δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά ούτε και μειονέκτημα, όπως και το ότι είμαι Γαλλίδα», δήλωσε επίσης.  Εξάλλου, η κ.Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν θα εγκαταλείψει το υπουργείο της καθ’ολη τη διάρκεια της εκστρατείας που είναι υποχρεωμένη να κάνει, για να πείσει για την εκλογή της.

Eπίσης πρόσθεσε οτι ότι θα “διατηρήσει” την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΔΝΤ, ακόμη κι αν η γαλλική δικαιοσύνη ξεκινήσει έρευνα για το ρόλο της στην αμφιλεγόμενη διαχείριση μιας διαδικασίας που συνδέεται με τον γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο στηρίζουν την υποψηφιότητά της

 Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο χαιρέτισαν με θέρμη την ανακοίνωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν διαβεβαίωσε ότι η υποψηφιότητα της Λαγκάρντ στηρίζεται “από όλη τη Γαλλία”.

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Σε ερώτηση για το εάν ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προβλήματα, η υπουργός απάντησε :
« Σας απαντώ με βάση τις σημερινές συνθήκες και με βάση όλα τα δοδομένα που διαθέτουμε για το σύνολο των οικονομιών τις οποίες σκέπτεσθε : Είμαι αντίθετη ».
Σε άλλη ερώτηση για το εάν ανήκει στους «σκληρούς φιλελεύθερους», υποστήριξε ότι είναι «φιλελεύθερη, ήπια όμως, που πιστεύει στη ρύθμιση της αγοράς μέσω του κράτους».

Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ συγκεντρώνει τη στήριξη χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), των ΗΠΑ και της Κίνας.

‘Ομως, απέναντί της βρίσκει τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότιο Αφρική (οι λεγόμενες και χώρες BRIC), οι οποίες αντιδρούν στην παράδοση που θέλει Ευρωπαίο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι υποψηφιότητες για την θέση αυτή πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Ιουνίου. Το θέμα θα εξεταστεί στη σύνοδο των G8 στην Ντοβίλ της Γαλλίας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το ΔΝΤ θα επιλέξει το νέο του επικεφαλής εως τις 30/06.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και η Κίνα στηρίζει τη Λαγκάρντ

Ο Σόιμπλε θέλει τη γαλλίδα Λαγκάρντ επικεφαλής του ΔΝΤ

Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στο ΔΝΤ

Η Ευρώπη θέλει Λαγκάρντ, οι υπόλοιποι; – Φουντώνει η μάχη της διαδοχής στο ΔΝΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε