Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Λαγκάρντ: “Υπάρχουν κάποιοι που εμπιστεύονται το ευρώ”

Το ευρώ “ξεπέρασε τις δυσκολίες” και η ευρωζώνη έχει πλέον τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης πίσω της, δήλωσε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η ιδιαίτερη επιτυχία που είχε την Τρίτη η έκδοση 5ετών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Αυτή η έκδοση “υπερκαλύφθηκε 9 φορές. Πρόκειται για μία ένδειξη ότι το ευρώ έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες στην αγορά εμπιστοσύνης”, δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Μην ‘σορτάρετε’ στην Ευρώπη και μην ‘σορτάρετε’ στην ευρωζώνη”, προειδοποίησε. “Θέλουμε να είμαστε μαζί, βοηθήσαμε όσους το είχαν ανάγκη. Δημιουργήσαμε ένα ταμείο και εργαζόμαστε ώστε να το τελειοποιήσουμε, να το βελτιώσουμε και σίγουρα είμαστε έτοιμοι να ξαναενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και για να είμαστε μαζί”, υπογράμμισε η γαλλίδα υπουργός.

Ο Σόιμπλε από τη μεριά του επεσήμανε ότι η υγεία της ευρωζώνης δεν είναι τόσο κακή όσο άλλων περιοχών. Η γερμανική οικονομία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μεταξύ 2,2% και 2,3% το 2011, διαβεβαίωσε.

“Είμαστε έτοιμοι και είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του ευρώ (…) Θα υπερασπιστούμε την ευρωζώνη στο συνολό της στην περίπτωση που κάποιες χώρες μέλη βρεθούν σε κρίση (…) Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε”, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι εκτός ευρωζώνης “κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τί είναι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με μία κοινή νομισματική πολιτική, όμως χωρίς κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της ευρωζώνης “θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους” από την κρίση χρέους, “θα βελτιώσουν το μηχανισμό προκειμένου να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις κοινές ρυθμίσεις, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε