Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Λεηλασίες και πυροβολισμοί στην Ακτή Ελεφαντοστού – Έρευνες για τα θύματα του εμφυλίου

ΦΩΤΟ REUTERS

Η σύλληψη του Λοράν Γκμπαγκμπό φαίνεται ότι δεν ήταν ικανή να φέρει την ηρεμία στην Ακτή Ελεφαντοστού. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στο Αμπιτζάν.

Πυρά βαρέων όπλων συγκλόνισαν, μια μέρα μετά τη σύλληψη του απερχόμενου προέδρου της χώρας, τις συνοικίες Κοκοντί και Πλατό (περιοχή όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο) του Αμπιτζάν, δύο προπύργια του Γκμπαγκμπό, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας φοβούνται ακόμη και να βγουν από τα σπίτια τους. «Σήμερα το πρωί είδα μία αυτοκινητοπομπή με πολλά 4×4: οι άνδρες του Σερίφ Ουσμάν (επικεφαλής των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά) μας είπαν ότι πάνε να διώξουν όλους τους ελεύθερους σκοπευτές από το Πλατό. Λίγη ώρα μετά άρχισαν δυνατές εκρήξεις», δήλωσε νεαρή γυναίκα.

Στο Κοκοντί, συνοικία στην οποία βρίσκεται η επίσημη κατοικία του Γκμπαγκμπό «έπειτα από σποραδικά πυρά ελαφρών όπλων που ακούγονταν το πρωί, ακούγαμε για πολλή ώρα να πέφτουν ρουκέτες και πυρά από όπλα μεγάλου διαμετρήματος», πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα, το Αμπιτζάν έγινε θέατρο λεηλασιών.

Την ώρα που οι Δημοκρατικές Δυνάμεις του προέδρου Αλασάν Ουαταρά παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, οι λεηλασίες, που την προηγούμενη εβδομάδα περιορίζονταν στα νότια του Αμπιτζάν, τώρα εξαπλώθηκαν στα βόρεια.

«Από τη μία τα ξημερώματα ένοπλοι άνδρες έφτασαν πάνω σε πολλά 4×4, έσπασαν την είσοδο του σπιτιού, μπήκαν μέσα και λίγο αργότερα βγήκαν κρατώντας μία τηλεόραση, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμα και το αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο έξω», σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής. Στον τομέα Νιανγκόν «μάθαμε ότι οι αντάρτες έρχονται να κάνουν έλεγχο, οπότε οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να φεύγουν», επεσήμανε ένας άλλος.

Καταγγέλλει πραξικόπημα η πλευρά Γκμπαγκμπό
Ο Λοράν Γκμπαγκμπό απήχθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις, δήλωσε ο Τουσέν Αλάν, σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου και έκανε λόγο για πραξικόπημα που έχει στόχο να υφαρπάξει τους πόρους της Ακτής Ελεφαντοστού.

«Η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην κυριαρχία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που δεν έχει άλλο στόχο από την υφαρπαγή των πόρων της Ακτής Ελεφαντοστού», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος του Γκμπαγκμπό, Ρολάν Ντιμά κατηγόρησε το γαλλικό στρατό ότι, έπειτα από πολιτική διαταγή, παρέδωσε τον Λοράν Γκμπαγκμπό στον αντίπαλό του Ουαταρά, παρά τις δηλώσεις του Παρισιού περί του αντιθέτου.

Ο ΟΗΕ ερευνά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ειδικούς που θα ερευνήσουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ακτή Ελεφαντοστού όρισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Βίτιτ Μουνταμπχόρν, Ταϊλανδός καθηγητής νομικής που είχε υπηρετήσει από το 2004 έως το 2010 ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα. Η έρευνα θα καλύψει την περίοδο από τις 28 Νοεμβρίου του 2010, οπότε διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές.

Το προσωπικό του ΟΗΕ έχει βρει μέχρι στιγμής 536 πτώματα στα δυτικά της χώρας από τα τέλη Μαρτίου, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι τουλάχιστον 400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αμπιτζάν προτού ξεσπάσουν στην πόλη οι τελευταίες συγκρούσεις.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκρίνισε άλλωστε ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως τώρα. Η πλειοψηφία των θυμάτων βρισκόταν στην πόλη Ντουεκουέ.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ντουεκουέ στις 29 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στη χώρα από το Δεκέμβριο του 2010 είναι τουλάχιστον 800, οι μισοί από τους οποίους στο Αμπιτζάν.

Ο ΟΗΕ αύξησε στις 8 Απριλίου τις εκκλήσεις του για παροχή βοήθειας ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί κατά 15%. Αυτά τα χρήματα θα καλύψουν τις ανάγκες 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση, από τους οποίους οι 800.000 έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες του σε μία περίοδο 9 μηνών.

Εξάλλου η Γαλλία θα προσφέρει τις επόμενες ημέρες έκτακτη οικονομική βοήθεια 400 εκατομμυρίων ευρώ στην Ακτή Ελεφαντοστού προκειμένου να βοηθήσει κυρίως στις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε