Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Λεηλατούν εκκλησίες στην Αίγυπτο

REUTERS
Το κενό ασφάλειας που άφησε η απόσυρση της λαομίσητης αστυνομίας προσπαθεί να καλύψει ο στρατός και να αποτρέψει τις λεηλασίες. Επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς της η Αίγυπτος.
 

Ένοπλοι εισέβαλαν σε εκκλησία στη χερσόνησο του Σινά το Σάββατο κι έκλεψαν έπιπλα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
 
Απόπειρες εισβολής σε άλλες δύο εκκλησίες στην πόλη απετράπησαν από το στρατό της Αιγύπτου και ομάδες πολιτών που περιφρουρούν περιουσίες.
 
Ομάδες αυτοάμυνας και ο στρατός προσπαθούν να καλύψουν το “κενό” ασφάλειας που άφησε η απόσυρση της λαομίσητης αστυνομίας από τους δρόμους τις πρώτες ημέρες της μαζικής εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή.
 
Έκρηξη είχε σημειωθεί σε εκκλησία στην κοντινή πόλη Ράφα την 5η Φεβρουαρίου. Τα αίτια δεν έγιναν γνωστά.
 
Εκκλησία στην Αλεξάνδρεια είχαν γίνει στόχος στη βομβιστική επίθεση της πρωτοχρονιάς η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 23 ανθρώπων. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει την οργάνωση Στρατός του Ισλάμ, που εδρεύει τη Γάζα, για την επίθεση· οι παλαιστίνιοι διέψευσαν ότι ενέχονταν στην ενέργεια κι είχαν κατηγορήσει γι’ αυτή την Μοσάντ.
 
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί Κόπτες αποτελούν το 10% των 80 εκατ. πολιτών της Αιγύπτου. Οι εντάσεις με τη μουσουλμανική πλειοψηφία έχουν επισημανθεί πολλές φορές ως λόγος ανησυχίας.
 
Οι διαδηλωτές που κατάφεραν να αναγκάσουν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί ανήκαν και στις δύο θρησκευτικές ομάδες· κάλεσαν να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς.
 
 
Η Αίγυπτος “επιστρέφει” στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής
 
 
Το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πάνω από δύο εβδομάδες αφότου είχε κλείσει μετά την ελεύθερη πτώση του γενικού του δείκτη εν μέσω των διαδηλώσεων που οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή.
 
Το Χρηματιστήριο του Καΐρου είχε κλείσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε σημειώσει πτώση 10% χάνοντας σε αξία 70 δις λίρες Αιγύπτου (12 δις δολάρια, κάτι λιγότερο από 9 δις ευρώ) μέσα σε 48 ώρες.
 
Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και κλιμακώθηκαν το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου επέλεξε να παραμείνει κλειστό, αναβάλλοντας διαρκώς την ημερομηνία επανάληψης των συναλλαγών.
 
Κλειστές παρέμεναν προσωρινά και πολλές τράπεζες, υπό το φόβο ότι οι καταθέτες θα έσπευδαν να αναλάβουν τα χρήματά τους, αν και οι περισσότερες άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα.
 
Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και οι αγορές άρχισαν να προμηθεύονται με προϊόντα για να καλύψουν τα κενά που άφησε πίσω της η όλη κατάσταση στην χώρα.
 
Ουρές είχαν σχηματιστεί το Σάββατο σε αρκετά καταστήματα αφού τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν προμήθειες.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε