Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Λετονία: Καμία προσδοκία για αυξημένη ροή ρωσικών καταθέσεων που ήταν στην Κύπρο

Λετονία: Καμία προσδοκία για αυξημένη ροή ρωσικών καταθέσεων που ήταν στην Κύπρο

Η Λετονία, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωζώνη και ήδη αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό για ρωσικά κεφάλαια, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν αναμένει αυξημένο ρυθμό καταθέσεων εξαιτίας της κατάστασης στην Κύπρο.

Η Λετονία, της οποίας το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Ρωσόφωνο και η οποία ήδη αποτελεί υπεράκτια τράπεζα για τα κεφάλαια της μεγάλης της γείτονος, έχει διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια μία ραγδαία αύξηση των καταθέσεων από ξένους.

Πάντως, ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της χώρας FKTK Κρίσταπς Ζακούλις επισήμανε πως δεν έχει διαπιστωθεί εισροή επιπλέον κεφαλαίων λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, όπου διατηρούσαν τον μεγαλύτερο όγκο των καταθέσεών τους οι Ρώσοι επενδυτές στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει βάση στις προσδοκίες ότι θα εισρεύσει στον λετονικό τραπεζικό τομέα ένα μεγάλο κύμα από κεφάλαια προερχόμενα από άγνωστες πηγές μέσα στις επόμενες ημέρες», διευκρινίζει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.
«Κατά τον ίδιον τρόπο δεν υπάρχει κόκκος αλήθειας στις δηλώσεις ότι η Λετονία μπορεί να μεταβληθεί σε Κύπρο υπ’ αριθμόν 2, καθώς το μέγεθος του τραπεζικού τομέα των δύο χωρών και η σημασία του στην οικονομία τους είναι πολύ διαφορετικά», προσθέτει.

Η Λετονία, που ευελπιστεί τον επόμενο χρόνο να ενταχθεί στην ευρωζώνη, είχε βιώσει τη δική της οικονομική κρίση το 2008 στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, που οδήγησε στην κατάρρευση μίας μεγάλης τράπεζας —που επίσης προσέλκυε ρωσικές καταθέσεις—, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση του ΔΝΤ και της ΕΕ για τη διάσωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταρρέει το ευρώ εξαιτίας της Κύπρου

Έκκληση της Τράπεζας Κύπρου για συμφωνία με το Eurogroup

Θρίλερ στην Κύπρο με το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας – Επεισόδια έξω από τη Βουλή από εργαζόμενους της τράπεζας

Η Κύπρος προκαλεί νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

Στα όρια τους οι Κύπριοι! Ουρές στα ATM και “μάχες” για να πληρώσουν με πιστωτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε